Na kmetiji je lepo

Nekje v Ekvadorju, blizu Pacifika, daleč proč od mest, sredi džungle, leži ekološka kmetija Rio Muchacho. Ko smo izvedeli zanjo, smo jo želeli obiskati in tako smo se en dan usedli na poltovornjak in se skozi džunglo odpeljali tja. Vodička Juta nam je razkazala vrt s številnimi rastlinami, kot sezam, kurkuma, ingver, juka, papaja, kava, kakavovec, arašidi, limonina trava itd. Obiskali smo tudi pujse, krave, kokoši in konje. Živali ne jedo, temveč uporabljajo njihove iztrebke kot gnoj. Imajo kakšnih deset pujsov, ki pojedo vse ostanke hrane, iz njihovih iztrebkov pa delajo plin za ogrevanje tople vode. Krave imajo za mleko iz katerega pridelujejo sir. Konje imajo za prevoz, predvsem v deževni sezoni, ko so poti neprevozne za vozila. Imajo veliko morskih prašičkov in tudi njihove iztrebke uporabljajo kot gnojilo.

Popoldan smo iz palminih semen izdelovali prstane. Seme je veliko kot marelica in če ga odrežeš na obeh straneh, dobiš obroček. Z izoblikovanjem in glajenjem smo izdelali vsak svoj prstan. Kasneje smo pripravili kavo. Prebrali smo semena, 2010-Ekvador_49

jih prepražili, 2010-Ekvador_48
in zmleli, 2010-Ekvador_47
na koncu pa postregli s kavo. 2010-Ekvador_46

Naslednje jutro smo na vrtu najprej izpulili velika korenasta stebla juke. 2010-Ekvador_53
Nato smo jo umili, olupili 2010-Ekvador_52
in naribali. Juko smo še ocedili, ji dodali rozine, sir in vanilijo in jo izoblikovali v torto. 2010-Ekvador_51
Spekli smo jo kar na odprtem ognju.

Nato smo obuli gumijaste škornje in se odpravili h kravam. Vodič Oskar nam je pokazal kako naj molzemo. Njemu je teklo kot iz pipe, nam pa komaj kaj. 2010-Ekvador_56
Namolzli smo pet litrov mleka, ki smo ga precedili in pustili stati v vedru. Čez čas smo ga z rokami zmešali 2010-Ekvador_54
in znova pustili stati. Ko se je naredil sir, smo ga vzeli iz vedra, dodali sol in kurkumo ter ga oblikovali.

Med čakanjem na sir, smo iz rastline mate izdelovali okrogle posodice, ki se uporabljajo namesto kozarcev. Okrogel sadež smo prežagali na pol, ga očistili in zbrusili. Na podoben način smo izdelali še žlice. Kasneje nam je Danilo iz posebnega belega kamna izdelal blatno obrazno masko in nas punce z njo namazal po obrazu. Po maski nam je obraze namazal z gelom, ki ga je dobil tako, da je prerezal aloe vero.

Seveda smo pripravili tudi čokolado iz kakavovca. 2010-Ekvador_45
Semena kakava smo prepražili, 2010-Ekvador_44
olupili 2010-Ekvador_43

in zmleli v čokolado. 2010-Ekvador_42
Iz čokolade smo naredili preliv za banane. Na koncu smo vse seveda tudi poskusili.

To je bilo pravo kmečko doživetje!

7 komentarj/a/i/ev na “Na kmetiji je lepo

  1. Miha

    To je življenje življenja,
    bivanje brez meja,
    vi ste prihodnost,
    srce našega prelepega sveta.

    …..uživajte in vem da se vaše potovanje ne bo nikoli končalo….srce nima mej in raste tudi ko se ustaviš, ko prideš domov….vi ste se najprej ustavili in poslušali…sedaj vaši koraki odmevajo v ritmu vaših src in tega ni moč nikoli več ustaviti …. Lp iz Slovenije

  2. sonja sintler

    tole pa je bilo všeč tudi meni, še najbolj od vsega pa čokolada. zakaj to ne raste na našem vrtu? pa tole o gnojilu od morskih prašičkov bi lahko prej povedali, mi pa čufijeve kakce mečemo v kanto. lep pozdrav

  3. jašuška

    Na kmetiji je lepo, seveda 🙂 Ampak doma je še lepše in vi kmalu pridete! Drugače zelo lepo napisan članek, ste kr uživali, vam zavidam malo..sploh delanje čokolade:)

  4. Helena, Grega, Jaka

    Zelo lepo napisano, sploh ni za verjeti, da je avtor Sara. Bravo, Sara. In kaj vse ste se naučili! To ste se pa res dobro odločili, da ste obiskali to kmetijo. Lepo vas pozdravljamo iz Slovenije.

  5. marjetka - vzgojiteljica

    Dragi popotniki, tole pa je izkušnja, s katero ste me očarali, polna akcije in povezanosti z zemljo in njenim bogastvom. Srečno pot še naprej in do doma! Marjetka

  6. Blaž

    Helou!

    Usake tok prečekiram tele vaše objave in mi vedno polepšajo dan. Sm prou ponosn, da mamo u Slo tud take ljudi, ki si upajo in dovolijo!

    Uživajte še naprej!!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.