Kam odpotovati v letu 2012

Leto 2012 in z njim sezona potovanj, se nezadržno približuje. Razen srečnežev, ki so v tem trenutku na krompirjevih počitnicah ali celo na potepu po kateri od daljnih sanjskih dežel, drugi že razmišljamo o popotniških destinacijah, ki bi jih radi obiskali v prihodnjem letu. A katero izbrati? Morda se je še najlažje odločiti, če že dlje časa sanjamo o eni konkretni destinaciji, ki jo želimo obiskati. Takrat o drugih deželah niti ne razmišljamo. Takrat najbrž razmišljamo o tem, da bi že bil skrajni čas, da nehamo sanjati in željo končno realiziramo. Kadar pa si želimo le potovati pa ne vemo natančno kam ali pa nas privlači več dežel, je odločitev težja.

Dežel in destinacij vrednih obiska je na svetu enostavno preveč, da bi se lahko odločili le za eno. A glede na to, da nas je večina omejena, bodisi s časom, bodisi z denarjem, si obisk več kot ene dežele težko privoščimo. Zato je treba to deželo skrbno izbrati. O tem, kako to počnemo mi, sem že pisal. Res pa je tudi, da imamo mi, kar se tiče izbire popotniške destinacije, vedno lažje delo. Pa ne zaradi tega, ker je destinacij, ki bi jih želeli obiskati vedno manj, ampak zato, ker imamo že kar nekaj popotniških izkušenj. Zraven tega imam turistični zemljevid privlačnih destinacij iz vsega sveta tako rekoč pred očmi. Brez razmišljanja lahko naštejem nekaj dežel, ki bi jih želel obiskati v naslednjem letu: Kašmir, Belize, Gvatemala, Honduras, Venezuela, Myanmar, Kambodža, Laos… A če bi se v tem trenutku moral odločiti le za eno, bi bilo to precej težje. S tem se bom ubadal šele, ko se bomo odločili, kaj bomo v zvezi s potovanji prihodnje leto sploh počeli.

Obisk katerih dežel pa bi priporočil drugim?

Izbira popotniške destinacije je skoraj povsem subjektivna, odvisna od posameznika, a vendar marsikomu pride prav vidik drugih popotnikov. Zato bom skušal na kratko našteti nekaj dežel, ki za svoj denar ponujajo največ. Največ tistega, kar popotniki po svetu iščemo: dobre ljudi, drugačne kulture, čudovite pokrajine, okusno hrano, nenavadna doživetja ipd. Naj kar na začetku omenim, da dežele, ki bi imela vse od naštetega, mi še nismo našli. Morda pa je to popotniški sveti gral, Šangri-la ali El-Dorado, kdo ve. No, če bi v resnici obstajala dežela, ki ima vse, kar popotniki iščemo, potem bi tako ali tako že bili vsi tam. A vsak, še tako čudovit kraj, izgubi privlačnost ob prisotnosti množic. Kot je rekel Oscar Wilde: “Vse, kar je popularno, je napačno!” A to je že druga zgodba.

Dežele, ki bolj ali manj ustrezajo kriterijem, ki jih imamo mi glede privlačnosti, varnosti in stroškov, ki za svoj denar ponujajo veliko popotniških užitkov:

Vietnam – čudovita dežela, v kateri smo se počutili bolj varno kot kjerkoli. A dežela je žal žrtev lažne propagande, zaradi katere je ožigosana kot nevarna. Zapomnili smo si jo po odlični hrani, prijaznih ljudeh in nizkih cenah.

Mehika, Ekvador, Peru in Bolivija – latinskoameriške države z bogato zgodovino in še bogatejšimi naravnimi lepotami. Zapomnili smo si jih po karibskih plažah, andskem gorovju, večno modrem nebu, Indijancih in eksotičnem sadju.

Nepal – dežela najrevnejših, a vedno nasmejanih ljudi z najmogočnejšim gorovjem na svetu. Zapomnili smo si jo po treku po Himalaji, dolgih avtobusnih vožnjah ter vseprisotnima budizmu in hinduizmu.

Avstralija – najdražja dežela, kar smo jih obiskali, ki ponuja najlepše naravne prizore, kar smo jih videli. Zapomnili smo si jo po vožnji s terencem čez puščavo, kengurujih, rdečem pesku in občutku svobode, ki ga daje prostrana divjina.

To so na kratko dežele, ki smo si jih najbolj zapomnili in bi jih tudi z največjim veseljem ponovno obiskali. Pravzaprav mednje sodi tudi Indija, a je neizkušenim samostojnim popotnikom, razen tistim, ki iščejo velike izzive, raje ne upam priporočati. Evropskih dežel nisem omenjal, ker so v primerjavi z Azijo in Latinsko Ameriko enostavno preveč običajne, oziroma ne ponujajo toliko drugačnega.

Seznam dežel, kjer bi naj popotnik v letu 2012 za svoj denar dobil največ, ima tudi Lonely Planet. Na vas je le, da izberete destinacijo, odpravite morebitne prepreke in odpotujete. Pa srečno pot.

17 Replies to “Kam odpotovati v letu 2012

 1. Davor

  Nekako smo sklenili, da dokler je dovolj drugih dežel, ki nas privlačijo, se v te, kjer so antimalariki neizogibni, ne bomo podajali.

  Še enkrat hvala za info o Kambodži in kot sem zapisal, komaj čakam, da se nam ponovno ponudi priložnost, da obiščemo JV Azijo.

  Potovati nam je v veselje in zapiski na tej strani so le posledica naših popotniških doživetij. Hvala vam, ki nas spremljate.

 2. Timotej

  Res je, malarija na Madagaskarju ni zanemarljiva težava, antimalariki so potrebni, kar je lahko pri potovanju z otroki problem.

  Sicer sta na kamboški obali dva otoka s podobnim imenom, Koh Rong in Koh Rong Samloem. Prvi je lepši, vendar ravno temu grozi kvazi flori in favni prijazen turistični razvoj.

  Sicer pa super blog, veselje vas je spremljati!

 3. Davor

  Timotej hvala za izčrpne informacije. Kambodža je vsekakor ena najprivlačnejših dežel JV Azije in komaj čakam, da se nam ponudi priložnost, da tja odpotujemo. Vsekakor si bom zapomnil ime tega otoka. Tudi sami smo večkrat že imeli srečo, da smo obiskali kakšen raj na zemlji, tik preden so ga nadgradili v raj za turiste.

  Madagaskar pa smo že nameravali obiskati, a nas je razširjenost malarije odvrnila. Verjamemo, da je izjemna dežela, kot jo opisuješ, a bo še najbrž morala malo počakati na naš obisk.

 4. Timotej

  Najlepši otok v Kambodži je vsekakor Koh Rong, če boste tam. Za zdaj na njem i prav ničesar, je povsem neokrnjen in divji z zares lepimi plažami. Slišal sem, da investitorji kmalu načrtujejo z gradnjo resortov/letališča itd. (na Youtube se na to temo najde tudi reklamni filmček). Skratka zadnji čas za obisk, preden ga zaserjejo v stilu nekaterih tajskih otokov.

  Kar se Afrike tiče, vsekako priporočam Madagaskar.
  Nora dežela, malo drugačna od prave Afrike, z daljnjimi azijskimi koreninami. Zelo prijetna in prijazna, precej varna. Zelo prijetni ljudje. Po drugi strani zelo revna, s slabo turistično infrastrukturo in malo obiskovalci. Kar je po svoje velik plus. Zelo raznolika pokrajina, od tropskih deževnih gozdov na vzhodu z nepremagljivo biološko raznolikostjo do precej sušnih delov na zahodu, ki pa niso nič manj zanimi in osupljivi.
  Moje najboljše potovanje do zdaj.

 5. Davor

  Andrej, hvala za informacijo o slovenskih gobicah. Prostovoljstvo se mi zdi izjemna priložnost za združitev potovalnih radosti in pomoči ljudem v stiski. Po svetu smo srečali veliko ljudi, ki tako potujejo.

  Hvala za info o Kayaku, grem takoj pogledati, kaj ponujajo, BKK za 360€ zveni neverjetno! Odhod in prihod bomo že zrihtali, najmanjši problem.

 6. andrej

  Glede da vam je budget pomemben vam predlagam da pogledaš na http://www.kayak.com trenutno so zeloo ugodne karte za azijo letalske druzbe qatar airways, australia 700eur, bangkok 360eur, sedaj imajo akcijo -25%. Zdaj je čas za nakup karte edina slaba stran karte je to da je odhod iz budimpeste povratek na dunaj.

 7. andrej

  Mushroom point je par bungalovov, ki so v lasnistvu Slovencev. Nahaja se cca 15 min. stran od sihanoukvilla, ce se vam bo zahotelo govoriti slovensko tam doli.
  Nama je bilo preveč od centra pa mislim da so malo dražji. Malo poglej po googlu, če te zanima kaj.
  Sam osebno razmisljam da bi se vrnil nazaj, da bi sel mal voluntirat v kako sirotišnico, ker so se me otroci čisto očarali, veliko je takih ki prosijo za hrano….

 8. andrej

  Angkor še stoji. Na morju sva spala za 7 dolarjev (fan) v bungalovu (monkey republic) Na morju sva bila v SihanoukVille. Baje so pa tud ostali deli fajn, še posebej otočki, ki pa so malo dražji od celine.

 9. Davor

  Bravo Andrej! Angkor Wat še stoji, nas čaka? Če sva že pri tem, za koliko denarja se da spati na morju v Kambodži in kje na morju sta sploh bila?

  Le počasi, svetu se nikamor ne mudi. No, res pa je, da se nam…

 10. andrej

  Pravkar sva se s punco vrnila iz potovanja po Kambodži. Ima odlične plaže, templje, muzeje, ljudi,….
  Je zelo poceni, enostavna za potovat, defenitivno priporočam. Sosednje drzave Laos in Vietnam pa bodo malo počakale da jih odkrijeva.

  Največja želja je da se kmalu spet odpraviva na pot in odkrijeva cel svet!!

 11. Davor

  Temi, pa si me ujela! Resnica je nekje vmes, privlači nekaj afriških držav, kot so npr. Namibija, Kenija, Etiopija, kaj več pa ne. Afrike ne poznamo. Vem pa, da so me vedno, ko sem pogledal kakšno afriško deželo, ki mi jo je kdo omenil, zdravstvene razmere v njen odvrnile od nadaljnjega razmišljanja. Tako da drži, ne upamo si v večino afriških držav. Zaenkrat. A nekoč, s terencem ali z motorjem ali magari s kolesom…

 12. Temi

  No, Davor, potem se pa opravicujem. Sem sklepala iz pred casom prebranega, ce citiram: “Če bi želeli obarvati dobršen del zemljevida, bi morali obiskati Afriko in njenih 50 držav ali preprosteje, Rusijo. A kaj, ko nas v eno ne vleče, v druge pa si ne upamo.”
  Glede na rabo ednine in mnozine sem pac sklepala da se ‘si ne upamo’ navezuje na afriske drzave in sem zelela samo povedati, da sploh ni grozno (tudi z otroki), ceprav se pogosto ustvarja taka predstava tu pri nas. Skoda se mi zdi, da to marsikoga odvrne od razmisljanj o potovanju po Afriki, ker je (vsaj po mojem mnenju) izkusnja res izjemna. Pa veliko uzitkov, kamorkoli ze odpotujete!

 13. Davor

  Temi, Afrike nas ni strah. Enostavno nas ne privlači na takšen način, da bi sedaj tja odpotovali. Morda nekatere afriške države, a te so predrage. Afrika nas bo že še počakala, sploh pa si jo želim videti iz volana oziroma krmila v stilu Kairo – Capetown. A lepo po vrsti…

  Roman & family, ogroooomno nam je še ostalo nevidenega na našem planetu. Počasi.

 14. Temi

  Vas blog sicer z veseljem preberem, vendar ne razumem zakaj vas je tako strah afriskih drzav, saj niso v vseh drzavah tako slabe razmere (ali pa vsaj ne v vseh delih drzave, najbolj kriticna so ponavadi mejna podrocja zaradi sosednjih, bolj nestabilnih drzav). Kaksna Gana, Gambija, pa tudi Senegal, Namibija in Bocvana so cisto primerne za potovanje oziroma kar se ‘nevarnosti’ tice nic bolj nevarne od drzav, ki ste jih ze obiskali (pac, paziti na higieno in morebitne znake malarije, ki pa je prisotna tudi v nekaterih drzavah, ki ste jih ze obiskali). Nastete drzave so si sicer precej razlicne, izkusnja pa je fenomenalna in nekaj popolnoma novega. Razmislite, priporocam!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja