Najprimernejši čas za potovanje

Še eno vprašanje, na katerega enotnega odgovora ni, a vendar je nekaj splošnih okoliščin, ki jih bolj ali manj upoštevamo pri načrtovanju termina za potovanje. Gre za obdobje v letu, ko je neka destinacija primerna za to, da tja odpotujemo, ne za obdobje, ko smo za potovanje primerni mi. Slednje je namreč povsem subjektivno; nekateri raje potujejo poleti, drugi pozimi, tretji ko se upokojijo.

Od vseh okoliščin, ki vplivajo na obdobje, ko je neka destinacija primerna za to, da jo obiščemo, najbolj izstopa vreme. Vremenske razmere so tiste, na katere imamo najmanj vpliva, a najbolj vplivajo na izbiro časa, primernega za potovanje po neki deželi. Na morje se je najbolje odpraviti takrat, ko so temperature zraka in vode primerne za kopanje in pika. Morda se s tem kdo ne strinja, ampak dejstvo je, da se večina Slovencev, ki počitnikujejo, odpravi na morje poleti. Za počitnice ob Jadranskem morju je torej jasno, kdaj je najprimernejši čas, kaj pa za potovanja v daljne dežele? Pravzaprav sploh ni nujno, da gre za daljne dežele, tudi za bližnje dežele je treba skrbno premisliti, če je čas, ko jih nameravamo obiskati, primeren. Poleti, ko je toplo, je načeloma vsa Evropa primerna za potovanja, a le, dokler ne postane premokro ali prevroče. Dan ali dva obilnega deževja ali vročinskega vala na potovanju še prenesemo, kar pa je več, se lahko spremeni v moro. Proti vremenu pač ne moremo. Največ kar lahko naredimo je, da se, če je to mogoče, umaknemo. Tako, kot sva se letos avgusta s Sabrino umaknila vročinskemu valu, ki je zajel Balkan in namesto tja, odpotovala v Švico. To je seveda mogoče le, kadar smo dovolj fleksibilni, če smo potovanje ali hotele rezervirali vnaprej, je to težje.

Za Evropo so nam razmere bolj ali manj znane in vemo, kdaj je primeren čas za potovanja oziroma počitnice. Za tropske dežele, ki se od nam bližnjih najbolj razlikujejo (zaradi česar so ravno tako privlačne), je izbira primernega časa za potovanje precej bolj zapletena. Te dežele ne poznajo štirih, temveč le dva letna časa; sušnega in deževnega. V večini primerov je sušno obdobje bolj primerno za obisk, razen tam, kjer je takrat nevzdržno vroče. V nekaterih deželah monsunsko obdobje pomeni le vsakodnevno popoldansko ploho, kar sploh ni slabo. Drugje pa monsunsko deževje s seboj ne prinaša le obilice vode, temveč tudi komarje in druge nadloge. Glede na to, da univerzalnega recepta ni, in da nam nevzdržne vremenske razmere lahko pokvarijo dopust, je najbolje pred izbiro destinacije dobro preveriti vremenske razmere, predvidene temperature in količino padavin za obdobje, v katerem nameravamo potovati.

Seveda pa vreme ni vse. Dež, sneg, sonce ali megla, nekatere destinacije so privlačne ne glede na vreme. Na primer New York ali London – velemesti, ki popotnika tako zaposlita, da na vreme niti ne pomisli. Velika mesta imajo vse – zgodovino, zabavo, šoping, nočno življenje, kulinariko in ljudi – komu mar za vreme! Sploh pa je v teh mestih od ene do druge znamenitosti speljana podzemna železnica, tako, da niti dežnika ne potrebujemo. Prav tako so obiskovalci karnevalov, festivalov, koncertov in drugih dogodkov vezani na termin dogodka, ki je zanje edini pravi čas za obisk, ne glede na vse ostalo.

Nadvse pomemben vidik pri izbiri časa za potovanje so tudi stroški. Cene na vrhuncu sezone in v času praznikov ter prireditev so precej višje, kot drugače. A obiskati Rio de Janeiro v času karnevala, je vsekakor neprimerljivo z obiskom sredi zime, ko smo ga obiskali mi in smo bili na Copacabani takorekoč sami.

Destinacij, kjer je neki letni čas primeren za potovanje, je v vsakem trenutku več kot dovolj. A kaj, ko nam dejstvo, da je v tem trenutku na Maldivih popolnih 28 stopinj, prav nič ne pomaga. Več o tem prihodnjič…

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja