Kako poceni prenočevati

Prejšnjo nedeljo sem pisal o tem, kako najti poceni letalske vozovnice. Tokrat nekaj o tem, kako na potovanjih znižati stroške prenočevanja.

Cene bivanja v hotelih, avtokampih, hostlih ipd. se višajo. A ne le zato, ker gredo gor cene storitev, ampak tudi zato, ker gredo gor naši otroci. Še ne tako dolgo nazaj za najini deklici v hotelih ni bilo treba plačevati, danes pa sta že tako veliki, da le še zelo redko najdemo hotel, v katerem nam za njiju ni treba plačati. (Še en dober razlog za to, da je treba potovati, ko so otroci še majhni!) Če potujete brez otrok, pa se s tem tako ali tako ni treba ubadati. Morda ni odveč omeniti, da je, kar se tiče cen in razpoložljivosti namestitev, optimalno število ljudi, ki potujejo skupaj (in spijo v isti sobi) dva do tri. V nekaterih državah ima večina hotelov celo samo dvoposteljne sobe in vse, kar ne sodi v to kategorijo, je precej dražje ali pa sploh ne obstaja. V eksotičnih deželah se je mogoče na recepciji dogovoriti za kakšen popust za otroka, dodatno posteljo, ali da nas več spi v eni postelji. Medtem ko v razvitejših deželah barantanja in dogovarjanja mimo hotelskih pravil takorekoč ni. Glede tega so prava meka ZDA, saj lahko tam otroci do 16. leta brezplačno spijo s starši (takšna je naša izkušnja). Tega, da so tam postelje velike in mehke, zajtrki pa obilni in slastni, menda ni treba posebej omenjati.

Kar se tiče iskanja najugodnejše namestitve, je težko svetovati, saj ima vsakdo svoje pojmovanje hotelskih standardov. Zato bom skušal ta del opisati čim bolj univerzalno. Mi hotele izbiramo na dva načina; vnaprej preko interneta ali pa šele na mestu. Hotel rezerviramo vnaprej, kadar potujemo v kraje, kjer so cene nočitev visoke, saj je praviloma mogoče dobiti ugodnejše cene preko interneta. Tudi v času festivalov, praznikov in drugih množičnih dogodkov si je priporočljivo hotel rezervirati vnaprej. Rezerviranje hotelov preko interneta ima le eno pomanjkljivost – kupujemo mačka v žaklju, saj ne vemo, kakšen je hotel v resnici. Fotografije hotela na internetnih straneh skorajda nikoli ne odražajo resničnega stanja! Tudi mnenja gostov je treba jemati z zadržkom. Na zadnjem potovanju sem na primer rezerviral hotel, ki je bil dobro ocenjen, tudi sobe so bile videti privlačno na fotografijah; ko pa smo prišli tja in nas je receptor peljal v neko kletno sobo, smo bili zgroženi. Pa še ostati smo morali tam, saj smo sobo plačali vnaprej! Tako pač je pri nakupovanju preko interneta, treba je računati na to, da ne boste vedno dobili tega, kar pričakujete.

Način, ko hotel izberemo šele, ko ga vidimo, precej raje uporabljamo. V tem primeru se iskanja hotela lotimo šele, ko prispemo v kraj, kjer nameravamo prenočiti. Nam se to zdi nekaj samoumevnega, a glede na vprašanja, ki jih dobivamo, vemo, da je to za marsikoga nenavadno. Zato poudarjam še enkrat, še nikoli se nam ni zgodilo, da ne bi dobili sobe! V najslabšem primeru smo morali plačati malce več ali izbrati hotel, ki ni bil povsem po našem okusu. To se seveda dogaja, a ne dovolj pogosto, da bi zaradi tega hotele raje rezervirali vnaprej preko interneta. Ob tem velja omeniti, da veliko dobrih hotelov sploh ni na internetu. Gre za lokalne hotele, ki velikokrat nudijo občutek domačnosti, ki ga turistom namenjeni hoteli več nimajo. Praviloma ti hoteli nudijo več za svoj denar.

Ponekod, preden prispemo v kraj, kjer bomo iskali hotel, s Sabrino pogledava v kakšen vodnik in si označiva nekaj hotelov, ki se nama zdijo privlačni. Nato se od hotela do hotela sprehodimo (ali najamemo lokalni prevoz), in izberemo najustreznejšega. Glede hotelov, priporočenih v vodnikih, je treba opozoriti na to, da so ti hoteli pogosto izgubili na čaru, ki so ga imeli v času nastajanja vodnika. Kar je seveda razumljivo. Bolj moti to, kadar so ti hoteli zbirališča tujih popotnikov, da imaš ob bivanju v takšnem hotelu občutek, da si v nekakšni mednarodni komuni, kot pa v eksotični deželi. Res pa je to stvar okusa, zato tega v kontekstu iskanja poceni hotelov nima smisla omenjati.

Stroške za prenočevanje je mogoče znižati tudi z nočnimi vožnjami z avtobusi, vlaki ipd. S tem imamo precej dobre izkušnje; zvečer sedeš na avtobus, zaspiš in ko se zjutraj zbudiš, si prepotoval stotine kilometrov (če le ne pride do cestne zapore, plazu, nesreče, okvare ali česa podobnega). Seveda je zaželeno, da je dežela, po kateri potujete, varna za nočna potovanja in prevozno sredstvo udobno. Argentina, Čile, Indija, Kitajska, Tajska, Peru, Vietnam itd. so dežele, kjer smo brez težav potovali ponoči in tako spali zastonj.

Za online rezervacije hotelov uporabljamo te strani:
http://www.booking.com/
http://www.agoda.com/
http://www.hotels.com/
S stranjo https://www.airbnb.com/ nimamo izkušenj, baje pa je preko nje mogoče najeti sobe širom sveta.

To so načini, ki jih za prenočevanje na potovanjih uporabljamo mi. Ne vemo, če so najboljši, najcenejši, najustreznejši, vemo le, da odgovarjajo nam. Z drugimi načini prenočevanja (zagotovo jih je veliko) na potovanjih zaenkrat nimamo izkušenj.

Pozabil sem omeniti mladinske hotele – Youth hostle. Teh zadnja leta ne uporabljamo, saj so, kadar v skupini potuje več ljudi skupaj, praviloma dražji, kot hotelske sobe.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja