Cene v Indiji

Vtisov iz zadnjega potovanja po Indiji je še precej, a tokrat za spremembo nekaj drugega. To, o čemer pišem v tem prispevku, precej vpliva na to, kako dojemamo deželo, po kateri potujemo. Gre za to, da v dražjih deželah spimo v cenenih hotelih in jemo v poceni restavracijah, med tem, ko si v poceni deželah lahko privoščimo takorekoč vse. Natanko pred dvema letoma smo odpotovali v Portoriko, saj smo dobili letalske vozovnice po polovični ceni, nato pa so nas tamkajšnje vrtoglavo visoke cene spravile v obup. Spali smo v zanikrnih hotelih in večerjali hrano iz mikrovalovke. V Indiji je bilo popolnoma drugače; spali smo v najboljših hotelih in jedli v najboljših restavracijah, nekajkrat smo se počutili kot maharadže.

To, kako bogata (temu primerne so običajno cene namestitve, hrane in prevoza) je dežela, po kateri potujemo, precej vpliva na to, kako jo dojemamo. Kar pa seveda na velja za vse dežele, nekatere je preprosto treba obiskati ne glede na cene. Te so po naših izkušnjah Avstralija, Argentina, Kolumbija itd., kjer smo bili deležni tako čudovitih prizorov, ki so bili vredni vsega denarja. A praviloma za potovanja izbiramo poceni dežele. Sploh sedaj, ko potujemo že skorajda kot štirje odrasli.

Na eni izmed voženj z vlakom na zadnjem potovanju sem sestavil pregled cen naključnih stvari in storitev v Indiji. Morda pride prav pri izbiri naslednje destinacije za potovanje.

Skodelica čaja z mlekom v najboljšem hotelu: 0,23€, na cesti 0,06€.
Indijska kava na ulici, vlaku: 0,01€. Kapučino v Costa Coffee: 1€.
Izvrstna južnoindijska palačinka masala dosa (s pijačo) v restavraciji: 0,80€.
Najbolj okusno kosilo v Indiji (pet glavnih jedi in pijača) v najboljšem in najdražjem hotelu v kraju Madikeri: 9€ za štiri ljudi.
Svež kokos na ulici: 0,20€.
Kruh čapati na ulici: 0,05€.
Ameriški sladoled Baskin-Robbins za štiri: 8€.
Litrska plastenka vode: 0,20€.
Žvečilne: 0,05€.
100 g kakovostnega črnega čaja: 0,5€.
100 g indijskih oreščkov: 0,5€.
60g čokoladica Cadbury: 0,6€.
Vrečica čipsa Lay’s: 0,2€.
Zobna ščetka Colgate: 0,5€.
100g cimeta: 0,6€.
Ročno poslikano posteljno pregrinjalo: od 5 do več sto €.
Žensko oblačilo sari: od 2 do več sto €.
Kavbojke Pepe Jeans: 12€.
Vožnja z rikšo (5-15 minut): 0,4 do 1,2€.
Nočitev v štiriposteljni sobi: od 18€. V Indiji je mogoče spati tudi za desetkrat nižjo ceno, a se nismo počutili dovolj drzno.
Dvourna vožnja z vlakom v najboljšem razredu: od 3 do 5€.
Peturna vožnja z lokalnim avtobusom: 1,4€. Taxi za isto pot: 35€. S tem, da bi bili prikrajšani za doživetje, ki sem ga opisal zadnjič.
Jahanje kamele (enkrat 10 minut, drugič 2 uri): 3,5€.
60 minutna ajurvedska masaža: 5€.
Vstopnina v kraljevo palačo: domačini 0,4€, tujci 2,5€.
Pranje 50 kosov perila: 6€.

Na seznamu menda ni nobene stvari ali storitve, ki bi jo bilo mogoče, pri nas ali v bližnji okolici, dobiti ceneje. Indija je nedvomno ena najcenejših dežel za potovanje, v kateri si lahko popotnik privošči toliko razvajanja kot redkokje. Seveda po indijsko! Vse, kar je tuje, je drago. A na koncu je vse odvisno od tega, koliko je popotnik na potovanju pripravljeni zapraviti. Tudi v Indiji, kjer je mogoče za tedensko vožnjo z vlakom Maharadža ekspres plačati 17.000€ po osebi! A tega ne počno popotniki…

indija_755

6 Replies to “Cene v Indiji

  1. Davor

    V Indiji smo preizkusili več kategorij vlakov, od tistih najnižjih za rešetkami, do Mumbajskih delavskih in spalnikov I. razreda. Zanimive izkušnje, ja. 🙂

  2. Džangir Kolar

    Katere kategorije vlakov ste probali? Na svojem potovanju smo s kolegom probala najnižjo v katere ni bilo možno potovati, naslednjo z ležiščem in ventilatorjem, kjer sva bila večino potovanj in še višje kjer smo imeli klimo ter posteljnino v kupeju.

  3. Luka

    Hvala za zanimive informacije! Ampak zmaga pa napis na računu “Thank you call again” 🙂

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja