Začetniške tegobe na potovanjih

V zadnjem času smo slišali preveč zgodb ljudi, ki so na potovanju doživeli toliko neprijetnosti, da se jim je vse skupaj zamerilo. Tudi do te mere, da so dejali, da se v deželo, po kateri so potovali in se jim je zamerila, ne vrnejo. Morda so se nekaterim zamerila celo potovanja na splošno. Žal je tako, da se to največkrat zgodi manj izkušenim popotnikom, takšnim, ki se z velikimi pričakovanji prvič odpravijo na obisk kakšne eksotične dežele.

Kako to preprečiti?

Prva stvar, katere se je treba zavedati je, da je možnost, da se nam na potovanju pripetijo neprijetnosti, premosorazmerna z eksotičnostjo dežele, kamor se odpravljamo. Bolj kot so dežela in njeni ljudje drugačni od krajev in navad ljudi, ki jih poznamo, večja je možnost, da bomo priča (ali udeleženec) dogodkov, ki nam ne bodo všeč. Zato se mora vsakdo, ki se namerava odpraviti na potovanje, vprašati ali se je pripravljen s čudesi dežele, predvsem pa njenimi ljudmi (kakršnikoli že so), soočiti. A zakaj bi se izpostavljali neprijetnostim, nevarnostim, mukam in vsem mogočim tegobam, ki spremljajo popotnike (in turiste), ko se odpravijo v daljne neznane dežele, ko pa je v bližnji okolici toliko lepih krajev. Slovenska obala in hribi ter hrvaško morje ponujajo vse, kar človek na dopustu potrebuje. To morda drži za marsikoga, ne pa za vse. Zato morajo biti tisti, ki jih vleče dlje, pripravljeni na to, da daljne dežele ne prinašajo le eksotičnih lepot, temveč tudi eksotične tegobe.

Druga stvar so pričakovanja. Manj kot jih imate, lažje boste tujo deželo sprejemali. Seveda pa se je na to, kaj pričakovati v daljni deželi, nemogoče pripraviti do takšne mere, da bi se izognili vsem neprijetnostim, ki nas tam daleč utegnejo pričakati. O deželi sicer lahko prebiramo knjige, brošure potovalnih agencij, spletne strani, popotniške dnevnike, gledamo dokumentarne filme in se pogovarjamo z ljudmi, ki so deželo že obiskali. S tem bomo pridobili koristne informacije o tem, kaj eventualno lahko v tuji deželi pričakujemo. A pri tem je treba razlikovati med objektivnimi in subjektivnimi informacijami. Eno so podatki o valuti, cenah, vremenu, krajih, znamenitostih, kakovosti hotelov, kulinariki ipd. To, kakšna je dežela za potovanja in kako jo boste na potovanju doživljali vi, je povsem druga zgodba. Mi na teh straneh zapisujemo naše vtise. Tako sem na primer za Indijce zapisal, da so največja znamenitost Indije. Kljub temu, da smo se v Indiji prevečkrat znašli v situacijah, ko so nas hoteli naplahtati. A mi smo te situacije prenašali z lahkoto. Navsezadnje je za nami že kar nekaj popotniške kilometrine in popotniškim tegobam ne pustimo, da nam pridejo do živega, saj smo se jih naučili obvladovati. Seveda se kdaj zgodi, da nam neprijetnosti na potovanju pridejo čez glavo, a še nikoli se nam ni zgodilo, da bi nam bilo zaradi njih žal, da smo deželo obiskali.

Začetniki, nasvete izkušenih popotnikov jemljite z rezervo. Vsak ima svoj prag odpornosti in tolerance; prehitro se zgodi, da je treking v Nepalu, o katerem vam je navdušeno pripovedoval znanec, zvenel precej lažje, kot muke, ki jih (potem, ko ste verjeli njegovim besedam) v Nepalu doživljate sami.

Še enkrat, na teh straneh so zapisane naše izkušnje in utrinki iz dežel, kot jih dojemamo mi. Res je, da pogosto napišem kakšen splošen nasvet, a če iščete konkretni nasvet za konkretno deželo, nam pošljite sporočilo na info@brackotinapotovanju.si, kot so se že mnogi. Z veseljem vam odgovorimo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja