Nič slabega, veliko lepega

Razmišljanje o tem, kje in kako bomo letos potovali mi, me je pripeljalo do ugotovitve, da moram k zadnjim prispevkom dodati še nekaj. Zapisal sem, da se je treba izbire novega načina potovanja, ki bi bilo bolj nagrajujoče, lotiti po majhnih korakih. Ker to ni dovolj konkretno, bom skušal na primeru pokazati, kako se tega lotevamo mi. Gre namreč za to, o čem vse je treba razmisliti in kaj vse je treba postoriti, preden se na potovanje odpravimo. Pred tem naj še enkrat omenim, da ločimo med pripravami na potovanje in načrtovanjem. To sem natančneje razdelal v prispevku Priprave na potovanje, v katerem sem opisal logistične priprave, s katerimi smo imeli opravka pred drugim potovanjem v Indijo. Pri načrtovanju pa gre za raziskovanje in odločanje o tem, katere kraje bomo obiskali, kaj bomo tam počeli in kako bomo potovali. A kot sem že omenil, se s slednjim bore malo ukvarjamo, saj imamo raje spontanost, zato o tem ne bom.

Kaj nas torej čaka, ko se lotimo priprav na potovanje, ki bo za nas nekaj novega in zanj upamo, da nas bo obogatilo.

Univerzalnega recepta ni, saj so priprave odvisne od izhodišča. Enkrat najprej izberemo destinacijo, kamor želimo potovati, drugič termin v katerem želimo potovati, tretjič družbo in tako dalje. Skratka izhodišč, kako začeti, je nešteto. A recimo, da smo za izhodišče izbrali destinacijo, torej neko deželo, ki jo želimo obiskati. (Pri izbiri nam je lahko v pomoč pet vprašanj, ki nam pomagajo najti najustreznejšo destinacijo.) Če smo zraven destinacije izbrali še termin potovanja in najbrž tudi že družbo, so nam ostale le še logistične priprave. V okviru teh si želimo (pred samim potovanjem) postoriti vse, kar je v naši moči, da bo potovanje potekalo brez resnejših zapletov.

K omenjenim petim vprašanjem bi jih lahko dodal še nešteto, a naj ostane le pri teh, ki mi padejo na pamet:

Potrebujemo vizum? Si ga moramo priskrbeti pred odhodom ali ga lahko dobimo ob vstopu v državo?
Se moramo pred odhodom cepiti? Moramo s seboj vzeti potrdilo c cepljenju proti rumeni mrzlici?
Bomo jemali antimalarike? Katero vrsto?
Bomo prtljago nosili v nahrbtnikih ali kovčkih? Kakšna oblačila potrebujemo s seboj?
Kako bomo delali rezervne kopije fotografij?
Kako bomo prišli z letališča do hotela?
Potrebujemo karnet? Mednarodno vozniško dovoljenje? Zeleno karto?
Nas bodo spustili na letalo brez povratne letalske vozovnice? Potrebujemo dokazilo o sredstvih na bančnem računu?
Bo naš mobilni telefon v tujini deloval? Kakšne bodo cene klicev?
Bomo plačevali z gotovino? Imajo tam bankomate? Kakšna je provizija za dvige? Sprejemajo plačilne kartice? Je treba pred odhodom poklicati v banko, da naše plačilne kartice umaknejo s črne liste? Bomo iz tujine lahko upravljali z e-banko?
Kakšne so tam cene hrane, prevoza in nočitev? Potrebujemo rezervacijo hotelov?
Je voda pitna? Katera zdravila potrebujemo s seboj? Imamo urejeno zdravstveno zavarovanje?
Kdaj je Ramadan? So morda za čas našega potovanja napovedane volitve ali protesti?

Teh vprašanj si lahko postavimo toliko, koliko si želimo zakomplicirati priprave oziroma olajšati potovanje. To sicer počnemo v dobri veri, da bomo na potovanju pripravljeni na vse, kar bi se nam utegnilo pripetiti, a treba je vedeti, da to ni mogoče. Saj s tem ni nič narobe, tudi v vsakdanu in doma se ne moremo vnaprej pripraviti na vse, kar nas čaka jutri. Zato se na pot ne pripravljajmo preveč in se nanjo podajmo prepričani v dvoje: prvič, da se nam ne bo pripetilo nič slabega in drugič, da bomo doživeli veliko lepega.
2008-argentina&chile_75.JPG

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja