Pisana družba v Kašmirju

Namaskar! Namaste! Jullay! Salam Alaikum! Tashi delek! Sat Sri Akal! Hello!

Indijski, ladaški, kašmirski, tibetanski, sikhovski in univerzalni pozdravi, s katerimi so naju v Kašmirju sprejemali. Takšno mešanico različnih ras, kultur in religij, ki si delijo skupen prostor za življenje in ga zraven tega odstopajo še turistom in popotnikom iz vsega sveta, je težko najti na enem mestu. A v Indiji je seveda mogoče vse.

Na naših potovanjih smo neverjetno Indijo spoznavali vse od Kerale na skrajnem jugu, do Kašmirja na severu, Sikima in Asama na vzhodu ter Radžastana na zahodu. Ko nas kakšen domačin, s katerim se zapletemo v pogovor, vpraša standardno vprašanje: »First time in India?« in mu naštejemo kraje, v katerih smo že bili, je pogosto presenečen, saj smo obiskali več krajev v njegovi domovini kot on. A to ni nič posebnega, to smo slišali tudi na Kitajskem, v Argentini, Avstraliji, Mehiki in še kje. V večini velikih dežel je tako, da ljudje ne potujejo po svoji deželi po dolgem in počez, kot to počnemo popotniki. Skratka, hotel sem povedali, da smo širom Indije spoznali ogromno različnih ljudi, sedaj v Kašmirju pa še toliko več.

Nič posebnega ni, da v Kašmirju v kraju, kjer živijo pretežno muslimani, sediš v restavraciji, katere lastnik je Kašmirec, kuhar Tibetanec in natakar Indijec. Kar pomeni, da je en musliman, drugi budist in tretji hindujec. Kot opazovalec oziroma začasni obiskovalec v teh krajih, se privadiš in te razlike hitro opaziš. Spoznaš, da gre za različne ljudi. Ločijo se po barvi kože in oblačilih, še najbolj pa po lastnostih, ki jih imajo zaradi kulture in religije, kateri pripadajo. A razlike, po katerih jih je mogoče razločevati, so le zunanje. Takoj, ko se začneš s kom pogovarjati, razlike zbledijo. So le ljudje, takšni kot ti.

2015-kasmir_44
2015-kasmir_43
2015-kasmir_45
2015-kasmir_46
2015-kasmir_47
2015-kasmir_48

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja