Popotnikom uporabna tehnologija

V zadnjih objavah sem pisal čez tehnologijo in napredek, kot da za popotnike ne prinašata ničesar dobrega. Kar seveda ne drži. Marsikateri novodobni izum, ki si ga še pred desetimi leti na potovanjih nismo znali predstavljati, nam je lahko v pomoč. No, v pomoč nam je, kadar ga uporabimo za izboljšanje popotniške izkušnje. Če pa, na primer, prvič odpotujemo na Kitajsko in tam namesto jedilnih paličic v rokah držimo pretežno telefon, …. potem smo pač novodobni popotniki.

Za potovanje, razen časa in denarja (ter morda kančka poguma), ne potrebujemo veliko. Nekaj oblačil, nahrbtnik in vodnika – knjigo, v kateri o destinaciji, kamor se odpravljamo, piše vse, kar bi povprečnega backpackerja utegnilo zanimati. Če bi na ta minimalističen seznam popotniške opreme lahko dodali le še eno samcato stvar, kaj bi to bilo?

Odgovor je za večino preprost, telefon! Kajpada. Saj brez telefona, ne gremo nikamor, kaj šele na potovanje. Najbrž pa na potovanje telefona ne vzamemo zaradi telefoniranja. Razen morda tisti, ki morajo biti dosegljivi na poziv tudi na trekingu po Himalaji. Telefon vzamemo s seboj zaradi vseh drugih uporabnosti, ki se skrivajo v tej majhni napravici. Fotoaparat, pregledovalnik in urejevalnik fotografij, predvajalnik glasbe, snemalnik zvokov in video posnetkov, beležka, štoparica, kompas, navigator, zemljevid, knjiga, vodnik in še bi lahko našteval. Prav nemogoče si je predstavljati, koliko popotniške krame, ki je nekoč zasedala zajeten del prtljage, je nadomestila naprava, ki jo nosimo na dlani. Seveda fotografi zaprisegajo na fotoaparate, pisarji na papirnate beležke in nekateri na papirne knjige. A telefon je univerzalna naprava, ki povprečnemu in nezahtevnemu popotniku prihrani marsikateri kilogram prtljage, skrb zanjo in še kaj. Le nekaj kompromisov je treba skleniti in gre.

Zraven prej omenjene, »klasične« popotniške opreme, lahko pametni telefon ponudi še veliko več. Še posebej, kadar je povezan v internet. Saj vsi vemo, kaj lahko z njim počnemo, zato nima smisla naštevati. Le malce je treba pobrskati po policah spletnih trgovin in poiskati aplikacijo, ki nam bo olajšala to ali ono opravilo na potovanju. Od načrtovanja poti, pisanja dnevnika, iskanja hotelov, znamenitosti, beleženja porabe denarja, letalskih vozovnic, albuma s popotniškimi fotografijami in tako naprej. Pri tem pa je najbolje to, da za vsako od teh opravil ne potrebujemo posebne aplikacije, ampak lahko uporabimo le eno, univerzalno.

Od vseh aplikacij, ki sem jih preizkusil in uporabil, mi je v oči padla predvsem ena, ki je plod slovenskega znanja, Triprider. Aplikacija, ki je na voljo le za iOS, torej iPhone in iPad, na enem mestu nudi vse, kar sem prej omenjal. Več podrobnosti na spletni strani aplikacije Triprider.com. Najlepše pri njej je to, da deluje trudi brez interneta. Še lepše od tega pa je, da lahko aplikacijo, kljub temu, da je plačljiva, »zrihtam« brezplačno! Seveda ne vsem, temveč le prvim sedmim, ki boste pisali na info@brackotinapotovanju.si.

Tako je torej s tehnologijo na potovanjih. Če jo znamo preudarno uporabljati, nam lahko potovanje olajša in celo obogati. Če pa z uporabo tehnologije pretiravamo, pa se nam lahko hitro pripeti, da se bolj kot z deželo, po kateri na potovanju vandramo, ukvarjamo z rečmi, ki bi jih lahko počeli tudi doma.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja