Iskalci izgubljenega raja

Knjiga Osvajalci nekoristnega sveta je ena boljših, kar sem jih prebral. Nanjo, pravzaprav na naslov knjige, se velikokrat spomnim na potovanjih. Takrat, ko se znajdemo v krajih, ki so nam popolnoma nekoristni. Tega, da ne potujemo zaradi koristi, menda ne rabim posebej omenjati. Čeprav je dejstvo, da nas potovanja bogatijo in nam tako koristijo. Seveda vsaka popotniška izkušnja nekaj šteje in vsak kamen je treba obrniti in pogledati, kaj se pod njim skriva. A to ne pomeni, da se v vsakem kotičku sveta najde nekaj zanimivega ali uporabnega. Kljub temu še kar vztrajamo in obračamo kamne na potovanjih. Tudi tiste, ki so jih obrnili že mnogi drugi, a mi še ne. Saj to je najbrž jasno vsem, ki prebirate naše zapise s potovanj. Prav tako se trudimo, da opisov naših doživetij ne olepšujemo.

Tokratni kamen, ki smo ga prišli obrniti, je otoček, ki sliši na ime Ko Samet. Izognili smo se nevihti, ki je zajela južne kraje, kamor smo bili namenjeni in za zadnji teden tokratnega potovanja poiskali alternativo. A z alternativami je tako, da niso originali in tudi ne izpolnjujejo želja v takšni meri, kot originali. Ko Samet je pač preblizu Bangkoku in je kot takšen dokaj lahka tarča turistov. Ne bom se spuščal v umazane podrobnosti o nevšečnostih in trumah turistov iz dežele, odkoder danes pride vse, ki v dnevnih pošiljkah prihajajo, fotografirajo in odhajajo (imenujejo jih tudi Zero-dolar turisti, saj aranžmaje v celoti plačajo doma in na lokaciji ničesar ne porabijo). Ko se znajdemo v takšnem svetu, v katerega ne sodimo, pomislim na naslov omenjene knjige, saj je to, kar smo našli tukaj, popolnoma nekoristno. Za nas, se razume. Drugim obiskovalcem, ki jih je tukaj ogromno, je tukajšnja scena najbrž povsem v redu.

A nas to več ne preseneča, saj smo v svoji popotniški karieri že neštetokrat pobegnili iz takoimenovanega raja in o tem tudi pisali tukaj. Vedeti je treba, da se turistične in popotniške destinacije po svetu spreminjajo z vratolomno hitrostjo. Tako so od marsikaterega rajskega otoka z belimi plažami, posejanimi s palmami, danes ostale le fotografije. Več o tem tukaj in tukaj.

Tole pišem predvsem z namenom, da opozorim tiste, ki od doma načrtujete potovanje v rajske kraje, da zberete čim več informacij, predvsem od neodvisnih virov oziroma tiste najaktualnejše. Na primer, če poguglate Ko Samet, med nekaj sto prvimi fotografijami ne boste našli niti ene realne, oziroma takšne, ki ni nastala v idealnih pogojih (res pa je, da imamo danes, v obdobju, ki ga zaznamuje to, kar objavljamo na internetu, ljudje različno predstavo o tem, kaj je realnost). Vsekakor se izplača angažirati in skrbno raziskati, kakšno je dejansko stanje tam, kamor se odpravljate na dopust. Da si ne rezervirate dvotedenskih počitnic v raju, iz katerega boste že naslednji dan želeli pobegniti.

Kakorkoli, mi ostajamo naivni iskalci izgubljenega raja, ki se obračanja kamnov ne naveličamo.

Sploh pa je ni destinacije na svetu, ki je ne bi bilo zanimivo odkrivati s takšno mrcino od avtobusa!

Tajski avtobus
Tajski avtobus

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja