Najslastnejši vtisi o Burmi

Nazadnje sem omenjal najlepše vtise o Burmi, tokrat o nečem, kar je skoraj pomembneje, oziroma najslajše, kar na potovanjih doživljamo, hrana. Veličastna hrana! Ali nam morda kaj več pove o ljudeh in njihovi deželi, kulturi in družbi, kot to, kaj in kako jedo? Domači okusi in poznane vonjave hrane, ob katerih smo zrasli, nas vežejo na dom in nas spominjajo nanj, ko smo zdoma. Prav tako nas okusi in vonjave eksotičnih jedi, ki smo jih kdaj poskusili na potovanjih po svetu, spominjajo na krasna doživetja in trenutke ter nas vlečejo proč od doma. Seveda to ni naključje, saj bi nam naj prav voh omogočal najtrajnejšo vez z dogodki iz preteklosti. In ker sta voh in okus neločljivo povezana, je razumljivo, zakaj nam hrana toliko pomeni. Omogoča nam namreč, da se spominjamo lepih trenutkov iz preteklosti. Sara se še danes spomni, kako okusen naan smo jedli v Maleziji avgusta 2009. 2009-Malezija_04

Midva s Sabrino se spominjava vonjev in okusov jedi, v katerih sva uživala na prvem potovanju po Aziji, na Tajskem pred mnogimi leti.

A vrnimo se v sedanjost. Na zadnjem potovanju smo nabrali nekaj vonjev in okusov, ki se še danes z nami. Burmanska kuhinja sicer ne slovi kot svetovna, oziroma ni tako prepoznavna, ima pa nekaj zanimivih posebnosti. Dovolj, da smo se odločili, da se nekatere od njihovih dobrot naučimo pripraviti sami in se udeležili kuharskega tečaja.

Priprava na kuhanje. myanmar_2018_73
Maša cvre zelenjavo v tempuri. myanmar_2018_74
Sveže pripravljena solata iz tofuja in kokosove palačinke na tržnici. myanmar_2018_71
myanmar_2018_72
Kariji. myanmar_2018_63
myanmar_2018_62
Solata iz zelenega čaja, myanmar_2018_64
solata iz zelenega paradižnika in myanmar_2018_65
solata iz avokada. myanmar_2018_66
Kosilo v čajnici. myanmar_2018_67
myanmar_2018_68
Vsega po malem oziroma degustacijski meni (ki smo se mu potem, ko smo ugotovili, da so vse jedi hladne, odpovedali). myanmar_2018_69
myanmar_2018_70

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja