V iskanju popolne destinacije

Vsake toliko časa se soočim z vprašanjem, kam potovati. A nisem edini, ki si to vprašanje zastavljam, kdaj pa kdaj mi to vprašanje zastavi tudi kdo drug in me vpraša za popotniški nasvet. Pri tem mi je še posebej všeč to, da še obstajamo ljudje, ki se za nasvete, raje kot na internet, obrnemo na osebo. Internet je seveda preplavljen z blogi, vlogi ter informacijami o vsem, kar nam pade na pamet, ne le popotniškimi nasveti. A bojim se, da je med njimi večina takšnih, ki znajo bolje pisati in govoriti, kot potovati. Verjamem v to, da potovanja, na katera se odpravimo s kakršnimkoli drugim razlogom, kot tem, da dejansko potujemo in doživljamo v trenutku, niso pristna. Dober primer so popotniške knjige. Obstajajo takšne, ki so jih napisali pisci, ki so se na potovanje odpravili po material za knjigo. Obstajajo pa tudi takšne, ki so jih napisali popotniki, ki so se na potovanje odpravili zaradi potovanja samega; knjigo pa so napisali zgolj kot biografijo, spomin, povzetek ali potopis tega, kar so na potovanju doživeli. Prebral sem kar nekaj knjig, ki so jih napisali tako pisci, kot popotniki in razlike med njimi so očitne. Brati Paula Therouxa ali Billa Brysona je literarna poslastica, saj sta oba izjemna pisca, ki sta prepotovala lep del sveta in o njem nekaj napisala. Po drugi strani pa so knjige popotnikov, kot Max Reisch ali Jill Homer, ki sploh nista pisca, a sta oba napisala doživetja z izjemnih potovanj, poslastica drugačne vrste. Popotniku v meni so slednji seveda privlačnejši, saj v meni prebudijo pristne spomine na doživetja z lastnih potovanj in hkrati prebujajo željo po novih doživetjih (saj ne, da bi ta želja kadarkoli mirovala). Po drugi strani pa so literarni potopisi lahko izjemno dobre knjige, a v meni, razen neposrednega užitka ob branju, ne zbujajo tistega, kar v popotniških knjigah iščem. V katero kategorijo sodi knjiga Bračkovi na potovanju, mi je bilo jasno že takrat, ko sem jo pisal. Zavrnitev s strani Cankarjeve založbe, da moj potopis ni dovolj literaren, da bi izšel pri njih, je to le potrdil. Kar sem seveda sprejel in razumel, saj nimam kompetenc, da bi napisal literarno delo, četudi s tako izjemno podlago, kot so izkušnje z enoletnega družinskega potovanja.

Tudi pri iskanju nasvetov se zatekam k tistim, ki imajo na področju, ki me zanima, lastne in pristne izkušnje. Kar postaja pri iskanju informacij preko interneta vedno težje, saj se je, če želimo ločiti zrnje od plevela, v smislu, da prejmemo verodostojni odgovor, treba zelo potruditi. Na primer, če bi hipotetično razmišljal o tem, da bi se odpravil na pohod po Himalaji. Najprej bi se lotil iskanja informacij o tem, na katerega od daljših pohodov se naj podam. Že tukaj bi naletel na težave, saj je virov in informacij tako veliko, da jih je nemogoče predelati. Najlažje je seveda najti informacije agencij, popularnih blogerjev ali vlogerjev in drugih, ki imajo od tega korist. A iščem pristne informacije, informacije od nekoga, ki je ta pohod opravil in ima o njem kaj za povedati, četudi v neliterarni obliki, predvsem pa nekomercialno. Kadar o verodostojnosti vira nisem povsem prepričan, uporabim trik unikatnosti. Namreč, potem, ko preberem več različnih virov, kmalu ugotovim, da so si podobni, saj pišejo o bolj ali manj istih zadevah. Kot da bi vsi uporabljali isto predlogo. Nato te izločim in iščem tiste unikatne, ki pišejo o tem, o čemer drugi ne. Najti te je seveda najtežje, saj so v rezultatih iskanja pogosto predaleč. Zato je najbolje prve rezultate kar preskočiti. Tudi na spletnih forumih in skupinah je izjemno veliko “smeti”, ki jih je treba prečesati, da najdemo sogovornika, od katerega bomo prejeli verodostojne informacije.

Kako torej najti informacije o tem, kam se odpraviti na naslednje potovanje in kako tam potovati? Jaz bi rekel, da z iskanjem pristnih virov. Slovenci veliko potujemo in verjamem, da skorajda ni popularne destinacije, ki je še ne bi obiskali, tako, da ni pretežko najti in kontaktirati nekoga, ki je tam, kamor se odpravljamo, že bil. Tudi, ko sem se odpravljal čez Afriko z motorjem, kar ni ravno običajno potovanje, sem brez težav našel dva, (celo oba z našega konca), ki sta podobno pot že prepotovala na motorju. Od njiju sem dobil boljše nasvete, kot iz kateregakoli drugega vira. Hvala Katja in David!

Pri iskanju popolne ali vsaj naslednje popotniške destinacije je zato pomembno, da se najprej vprašamo, zakaj želimo tja potovati. Bolj, kot nam je pomembno to, kako se bomo mi in naši bližnji, s katerimi bomo potovali, na samem potovanju počutili, pravilnejša je izbira.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja