Potovanje po Balkanu skozi želodec

Za začetek naj povzamem eno izmed ključnih sestavin potovanja po Balkanu, hrano. Iskanje in preizkušanje novih okusov na naših potovanjih je namreč pogosto tisti magnet, ki nas v neki konec sveta privlači bolj, v drugega pa manj. A dokler ne vemo, kakšna hrana se kje uživa, tega ne moremo niti vedeti. Sicer smo jedli dobro in slabo že na vseh petih celinah, a kamorkoli odpotujemo, vedno najdemo nove okuse in jedi, ki jih še nismo preizkusili. Tiste ta najboljše se nato občasno znajdejo tudi na naši domači mizi.

Na potovanju po Balkanu sva naletela na veliko dobrot. Precej sva jih že poznala, a način priprave se razlikuje od države do države. Tako na primer burek pripravljajo drugače v Turčiji, Albaniji, Črni gori, Bosni in še kje. Mimogrede, povsod (razen v Bosni) mu pravijo burek, tudi če je s sirom ali špinačo.

Romunska ponev.
Balkan-2013_29

Bolgarska solata, pečena polenta in baklava.
Balkan-2013_30

Balkan-2013_31

Balkan-2013_32

Turški burek, pečena zelenjava z jogurtom, golaž, gratinirani jajčevci in kofte.
Balkan-2013_33

Balkan-2013_34

Balkan-2013_35

Grška okra, jajčevci, tzatziki in klasični zajtrk.
Balkan-2013_36

Balkan-2013_37

Balkan-2013_38

Albanski “mish ne hell” ali jagnje na žaru.
Balkan-2013_39

Črnogorska jagnjetina in kislo mleko.
Balkan-2013_40

Balkan-2013_41

Bosanski čevapčiči.
Balkan-2013_42

Balkan-2013_43

In stojnice.
Balkan-2013_44
Balkan-2013_45
Balkan-2013_46

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.