Orangutani

S kombijem smo se odpeljali do rezervata, kjer orangutani živijo na prostem. Peš smo se odpravili v džunglo, kjer so delavci rezervata hranili orangutane. Nenadoma smo zagledali orangutane. Eden se je priplazil do polovice palme in delavec mu je vrgel kokos. Orangutan je s kokosom močno udaril ob drevo in kokos je počil, tako, da je lahko pil iz njega. Potem je s kokosom še enkrat udaril ob drevo in pojedel jedro. Prazno lupino je orangutan zalučal na tla, še dobro, da je ni kdo dobil v glavo.

Prišlo je še več orangutanov in delavci so jim dajali banane, ki so si jih orangutani neolupljene tlačili v usta. 2009-Malezija_42 Medtem, ko sem gledala, kaj delajo orangutani na drevesih, je šla mimo nas po tleh mama z mladičem. Ko sem se obrnila, je bila le dva metra od mene. Mali orangutan mi je bil zelo všeč, saj je imel tako človeški obraz.

Nato je prišel Ritchie, največji orangutan, močan za šest moških. Bil je zelo velik in tudi len. V njegovi bližini sta bila še dva manjša, ki sta prevračala kozolce in se obešala na glavo. Potem so rekli, da potrebujejo orangutani svoj mir, saj imajo svoje privatno življenje in smo odšli. Na poti proti izhodu smo naleteli na celo družino: mamo, malčka, ki je visel na njej in atija, ki je mamo »grickal«. Ati je kasneje odšel nazaj v džunglo, mama pa nas je spremljala, med tem, ko ji je mali skakal po hrbtu. 2009-Malezija_45

Orangutani so se mi zdeli zelo podobni ljudem, po videzu in po gibanju, le pri hranjenju so bolj »pračloveški«. Opice niso to kar mislimo, niso le živali, ki se derejo in čohajo, so naši predniki. Meni so bile zelo všeč.

Maša pa je o orangutanih povedala: Orangutani so lepo plezali. Imamo podobne prste in malo smo si podobni. Bilo mi je fajn. Orangutani so lepi.

3 Replies to “Orangutani

  1. S&J

    Čudno, da se ni Maša pridružila kakemu orangutanu 🙂 Ajaaa, ni blo sirčeka! 🙂

    Bravo Sara in Maša! Mtr :*****

  2. Deda in babi

    Bravo Čarika, lep opis nenavadnega doživetja, zakaj nisi vzela enega malega in mi ga poslala, da ga cartlam namesto vaju.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja