V Indiji vzljubimo McDonalds in Korejo

Mesec dni potujemo po Indiji in šele sedaj smo prišli v prvo turistično mesto. Varanasi, 2009-Indija_52 eno izmed najbolj svetih mest v Indiji, kjer verniki s kopanjem v sveti reki Ganges sperejo vse svoje grehe. Mesto je zelo živo, gneča je nepopisna, komaj se prebijamo med kravami, ljudmi, rikšami, motorji, živalskimi iztrebki. V labirintu ozkih uličic nas občasno dohiti sprevod pogrebcev, ki na nosilih nesejo skrbno povito truplo, namenjeno na grmado. Zrak je prežet z vonjem po urinu in iztrebkih, še dobro, da je toliko smoga…

Na obrežju reke se odvijajo verski obredi, pisane ceremonije. Nešteto je beračev, invalidov, svetih mož, prevarantov in vernikov. Pisana druščina. Eni se v reki kopajo, 2009-Indija_54 drugi umivajo perilo, 2009-Indija_57 tretji živali. 2009-Indija_56 Malo nižje ob reki se vali dim, tam na grmadah sežigajo trupla, katerih pepel družina pokojnega strese v sveto reko. Iz spoštovanja do žalujočih se ne zadržujemo predolgo, kljub temu, da je prizor pred nami zelo nenavaden.

Punce se v Varanasiju najbolj razveselijo McDonalsa, ki smo ga nazadnje obiskali pred več kot dvema mesecema. Hrana v Indiji je za njih skoraj neužitna, saj je vedno pikantna. Kljub temu, da naročimo nezačinjeno, je skoraj vedno preveč pekoče, da bi lahko jedle. Natakarje in kuharje, ki druge, kot pekoče hrane ne poznajo, pa je nemogoče prepričati, da je to za punce preveč pekoče. Tako da medtem, ko jaz uživam v indijskih curryijh in masalah, punce mnogokrat jedo le kuhan riž, pomfrit, indijske kruhke, ali sladke juhice. Njihovo veselje nad McDonaldsom je razumljivo.

Iz Varanasija hitro pobegnemo v mirnejše mestece Lucknow, za katerega je Maša ugotovila, da njegovo ime izvira iz te luknje, ki je zijala sredi ceste. 2009-Indija_63 Prvo mesto v Indiji, ki nam je všeč. Neobkoljeni z drugimi turisti in domačini, ki ponujajo vsemogoče in nemogoče, obiskujemo čudovite mestne znamenitosti: tržnice, 2009-Indija_64 mošeje, 2009-Indija_66 grobnice in 2009-Indija_67 druge mogočne stavbe. 2009-Indija_68

Indijske poroke so, kot marsikaj v Indiji, posebne. Povorko, ki gre skozi mesto, spremljajo nosači, ki imajo na glavah lestence, med seboj povezane z žico, priklopljeni pa so na dizelski generator, ki ga vleče kolesar! 2009-Indija_75 V hotelu, kjer bivamo, se ravno odvija bogata indijska poroka. Povabijo nas v dvorano, kjer z veseljem opazujemo dogajanje na poroki in poskušamo pekoče prigrizke. Naslednji dan, ko zapuščamo hotel, je za ta poročni par tretji od štirih dni kolikor traja poroka. Pred hotelom na pravljično okrašeni kočiji, v katero je vpreženo šest belih konj, sedi ženin obdan s svati. Pomahamo jim v slovo in zapustimo Lucknow.

Ko dovolj dolgo potuješ, spoznaš, da so najboljše stvari in doživetja tista, ki niso na eni izmed »Best of« lestvic. Edinstveni, najlepši, najbolj ekstravagantni in naj… Taj Mahal, brez slabe vesti preskočimo. Namesto tega se napotimo v kaotično prestolnico, Delhi. Tudi tukaj so najveličastnejše zgradbe grobnice. 2009-Indija_79 Čudim se temu svetu, kjer mora za ugodje nekega mrliča trpeti toliko živih.

V Delhiju slučajno zaidemo v turistični urad Koreje, kjer nas prijazni in izjemno ustrežljivi Korejci založijo z gradivom, darili in obilico informacij. Ko odidemo, jim Sabrina navdušeno pove, da je bila to najboljša storitev, kar smo je bili deležni v Indiji.

Sedaj smo v majhnem kraju Jaisalmer, na obrobju indijske puščave, blizu Pakistana. Zdi se nam, kot da smo se znašli sredi pravljic iz Tisoč in ene noči: sonce, pesek, kamele, maharadže, možje v turbanih, 2009-Indija_89 peščeni gradovi, 2009-Indija_83 palače… 2009-Indija_81

Tako nam je všeč, da si privoščimo dopust, oddih od Indije. Naš hotel ima celo okno, ki ga je možno odpreti, skozenj gledati in nekaj videti. Ja, v Indiji je to privilegij.

12 Replies to “V Indiji vzljubimo McDonalds in Korejo

 1. nika

  Hej Sara!
  Upam da uživate na vašem potovanju.
  Ampak jaz te že pogrešam!
  In kje boste dočakali novo leto in božič?

  Lep pozdrav tebi,Maši,mami in očetu

  Nika z mamico

 2. Helena, Grega, Jaka

  Hvala za prečudovito potovanje v vaš svet. Ko za trenutek v mislih odtavam k vam, ven iz pisarne mi pomeni več, kot kakšen drug odmor med delom. Upam, da se vam preveč ne kolca.

  Dober stavek ste zapisali:
  “Čudim se temu svetu, kjer mora za ugodje nekega mrliča trpeti toliko živih.” Resnično in neumno.

  Še veliko lepih trenukov vam želimo. Vidimo, da ste vsi zdravi, lepo rejeni, umiti in tako zaključimo, da vam nič ne manjka.
  Pozrav vsem v daljno Indijo Koromandijo.

  Helena, Grega, Jaka

 3. sonja sintler

  zelo zanimivo je vse kar doživljate, vedno ste veseli in nasmejani, ampak včasih se mi zazdi, da vam ni vedno lahko. doma pa se mi zdi, da tudi ni pravega decemberskega vzdušja, tako, da uživajte tam kjer ste! lep pozdrav sonja

 4. Ivana

  Nekaj časa vas nisem spremljala, sedaj pa vidim, da sem veliko zamudila. Vsi skupaj ste zmagovalci, ker so vam, za koga težke stvari, pravi izziv.
  Maša, z veseljem spremljam fotografije. Ugotavljam, da se na vseh fotkah smeješ, kar pomeni, da ti je res lepo. Opazila sem, da so ti zrasli lasje, pa ne samo to, tudi ti si zrasla. Bravo!
  Uživajte še naprej!
  Ivana

 5. Deda in Babi

  Čudovit prispevek in slike kar pa se praznovanj tiče, decembra jih imamo kar nekaj, toda brez vas niso ista.

 6. Simon&Jasmina

  Ful fajn članek 🙂 Danes ste mi manjkali na praznovanju rd 🙁
  Pazite nase, drugo leto računam na vas!
  Puse
  Teta in stric

 7. Spela

  Hvala za krasne opise. Ker načrtujem podobno 10-mesečno potovanje po Aziji so mi vaši zapisi v veliko pomoč, pa tudi krasno jih je brati. Želim vam čim več lepih doživetij na poti!

 8. tomaž,ingrid,neli,žiga,niko

  Resnično se morate imeti lepo, če lahko sodeluješ v pravljici. Vidim pa, če bi mi šli na takšno potovanje, da bi vsi bili lačniiiiiiiii. Imejte se lepo še naprej!

 9. Barbara

  Lušno družinsko fotografijo si prilepil! Upam, da sledi še kakšna! Sočustvujem z dekleti ob branju kako pekoča je hrana. :-S McDonalds- če ne drugače je super, da skoraj vsepovsod na svetu ponujajo isti meni! Upam, da so si ga privoščile še za nazaj! Pozdrav iz Slovenije!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja