Turčija – sanjska destinacija

Pred dobrim mesecem, preden smo odpotovali v Turčijo, sem pisal o tem, kakšna so naša pričakovanja; obisk pravljičnega mesta in sedemdnevni treking po razgibani obali Turčije. Šele sedaj, ko je oddih v Turčiji za nami in smo se vrnili domov ter predelali vtise iz Istanbula in trekinga po Likiji, lahko z gotovostjo trdimo, da so se naša pričakovanja izpolnila. Čeprav to morda ni najboljši izraz, saj smo od Turčije pričakovali precej manj, kot smo od nje dobili. Turčija naših pričakovanj ni le izpolnila, temveč jih je celo presegla. To, resda kratko, a intenzivno potovanje nas je navdušilo. Da nas izbrana destinacija tako pozitivno preseneti, se nam v zadnjem času zgodi sila redko. Po resnici povedano, se nam je to, po vrnitvi z enoletnega potovanja, zgodilo prvič.

V teh 12 dneh, koliko smo jih imeli na voljo za potepanje po Turčiji, so nam bili naklonjeni vsi vetrovi. Vse okoliščine z vsemi dejavniki, ki jih je tudi na kratkem potovanju zelo veliko, so se zlile v popolno celoto. Tako smo brez težav prevozili več kot tisoč kilometrov z avtom, poleteli s štirimi letali, menjali še več lokalnih dolmušev – kombijev, ki služijo javnemu prevozu – in z vso prtljago na hrbtu zlahka prehodili del Likijske poti. Prenočili smo v osmih različnih hotelih in vsi (razen zadnjega) so nas z nečim navdušili. S hrano je bilo še bolje, saj je bilo sveže zelenjave in sadja v izobilju, da kebabov, kave in čaja niti ne omenjam. Zgodovinskih, naravnih, kulturnih in ostalih znamenitosti je bila ravno pravšnja mera, da smo si jih z veseljem ogledali. Zraven tega smo se kopali v morju, se savnali, nakupovali spominke, spoznavali zelo prijetne ljudi in se ob vsem skupaj imeli skrajno lepo. Skratka, popoln dopust.

Turčija je vsekakor izjemna destinacija. Je eksotična dežela, a dovolj blizu za tiste, ki se jim ne ljubi daleč. Je nenavadna in drugačna od našega okolja, a ravno prav razvita, da se lahko tam brez težav znajdejo tudi neizkušeni popotniki. Je dovolj urejena za resortske turiste in dovolj divja za neustrašne popotnike. Nenazadnje je, glede na kakovost ponujenega, sorazmerno poceni. Malo je destinacij, kamor lahko letite iz Ljubljane in tam en teden spite, jeste in pijete v hotelu s štirimi zvezdicami in to cel teden za manj kot 300 evrov. S prevozom!

Da, Turčija nas je navdušila. Tokrat sva jo s Sabrino obiskala drugič in se že zdaj veseliva, ko jo bova obiskala še tretjič. Nekega dne v nedorečeni prihodnosti. Do takrat, oziroma do naslednjega potovanja, pa si želimo le to, da nas vsi ti dobri vtisi, s katerimi nas je zapolnila Turčija, ne bi prehitro zapustili.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja