Hrepenenje po kislih kumaricah

Pride čas, ko je raznih obveznosti in dogajanj, doživetij in vtisov, izletov in potovanj, toliko, da jih je preveč. Toliko, da bi se najraje za nekaj časa skrili in v miru predelali vse, kar se nam dogaja. Da bi doživeto predelali, se na nek način izpraznili in naredili prostor za nova doživetja. Tudi najokusnejše hrane se, potem ko je zaužijemo več, kot bi je potrebovali, zasitimo. Enako velja za doživetja, kadar jih je preveč, se jih zasitimo. Takrat si želimo počitka, da v miru prebavimo vse, kar smo zaužili. A kaj, ko stvari na tem svetu niso porazdeljene tako, kot bi si mi želeli, enkrat jih je preveč, drugič premalo. Zraven tega se ni mogoče ničesar naužiti za nazaj ali za naprej.

Je sploh mogoče samega sebe pravočasno zaustaviti in obvarovati pred prekomernim predajanjem užitkom? Seveda je, treba se je le zavedati, katera pot je prava in se nanjo usmeriti. A s tem upravlja vsak sam zase.

Skratka, junij, najbolj nori mesec je na višku in že se veselimo, da se vse skupaj umiri, tako, da bomo lahko posameznim doživetjem posvetili več pozornosti kot sedaj. Obdobju, ki prihaja, pravijo čas kislih kumaric, ker je to čas dopustov in se takrat naj ne bi dogajalo nič zanimivega. Le kako se naj julija in avgusta kaj dogaja, ko pa se s prekomernim doziranjem v juniju porabijo vsi razpoložljivi resursi! Glede na to, da ima leto dvanajst mesecev, je razporeditev raznoraznih organiziranih dogodkov skrajno neenakomerna. Kot da niso dovolj valeta, matura, zaključni izpiti, festivali, koncerti, poletne noči in kaj vem kaj še vse, so v ta junij strpali še fuzbal. Da izletov in potovanj niti ne omenjam.

Le kako se naj človek odloči in izbere le tiste in toliko dogodkov, ki jim bo lahko posvetil zasluženo pozornost?

Na srečo so tukaj svetle izjeme, kar se tiče organiziranih dogodkov, ki so načrtovani tako, da se odvijajo izven najbolj zasedenega meseca in trajajo dlje časa. Na primer poletni Festival Ljubljana, ki traja od 1.7. do 1.9. To daje tistim, ki jih tovrstno dogajanje zanima, dovolj časa, da se z doživetji ne predozirajo.

Kaj ima to veze s potovanji? To, da smo z junijsko norišnico zaključili in odhajamo na morje, kjer bomo lahko vse v juniju doživeto v miru prebavili.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja