Pobeg pred tropsko nevihto

V teh krajih te slej kot prej doleti katera od naravnih nesreč, o katerih se nam doma niti ne sanja, kaj šele, da bi bili nanje pripravljeni. Najbližje so nam le preko televizijskih zaslonov, dokler se seveda ne znajdemo tukaj, v ognjenem obroču, ob napačnem času, na napačnem kraju. Tsunamiji, orkani, tropske nevihte in potresi postanejo resnična grožnja, ne le novica od daleč. Misliš, da se lahko izogneš vsaj nekaterim, če se sem odpraviš izven monsunskega obdobja. A se motiš. Na potovanjih po Aziji smo od (nam) hujših zadev že doživeli: en potres (7,4 po Richterju) v Indoneziji, ki nas je stresel do kosti, poplavo v Vietnamu, kjer smo en dan vozili, drugi dan pluli po istih cestah in plazove v gorovju Kašmirja, zaradi katerih sva bila več dni ujeta. Včeraj pa:

“NAJMOČNEJŠA TROPSKA NEVIHTA V ZADNJIH 30 LETIH!”

Sem prebral na internetu potem, ko me je prijatelj od doma, iz Slovenije, včeraj zjutraj, preden se je odpravil v službo, opozoril, da je slišal, da se Tajski približuje neurje. Sprva sem se pošalil in mu odpisal, da se bomo že skrili, naj ne skrbi, ko pa sem šel brskati po internetu, je bilo šale konec. Tropska nevihta Pabuk se približuje Tajski in to natanko tja, kamor smo bili danes namenjeni, v Krabi. V najlepše predele Tajske, na tiste bele plaže, posejane s palmami in to sredi sušnega obdobja! S Sabrino sva potrebovala kar nekaj časa, da sva zbrala misli. Že nekaj dni sva se ukvarjala s tem, kateri otoček in katero rajsko plažo na jugu Tajske izbrati, pa se nikakor nisva mogla odločiti. “Z razlogom se nisva mogla odločiti!” je bil njen prvi komentar, ko sem ji povedal, kaj se dogaja 1500 kilometrov južno od Mandalaja, od koder smo danes poleteli. Na srečo, oziroma zahvaljujoč opozorilu od doma, ne v Krabi!

Morda se komu zdi, da bi opozorilo o tropski nevihti slej kot prej prišlo do nas, a do sedaj, ko bi se naj že čez nekaj ur vkrcali na letalo za Krabi, še ni. Kakorkoli, ne letimo v Krabi!

Še dobro, da ostajamo zvesti lastni dogmi, po kateri se trudimo, da smo na potovanjih kar se da fleksibilni in si vnaprej rezerviramo le tisto, kar se nam zdi nujno. Tako je vse, kar v tem trenutku vemo le to, da letimo v Bangkok. Kje in kako bomo preživeli zadnji teden tega potovanja, pa se še odločimo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja