Potovati po pameti

V zadnjem letu in pol se je veliko govorilo in pisalo o tem, kako se bodo potovanja spremenila. A na letošnjih potovanjih sem obiskal sedem ali osem tujih držav in bi težko rekel, da je kaj drugače. Edina bistvena razlika, ki je ni mogoče spregledati, so maske, ki jih je bilo treba nositi v vsaki od teh držav. Drugače pa so bile moje popotniške izkušnje v vsaki državi prav takšne, kot so bile pred letom 2020. Jasno, da je bilo še več razlik, a te so zanemarljive z vidika začasnega obiskovalca neke dežele. Na primer, bil sem v deželah, za katere v statistikah oz. kjerkoli pač, pišejo, da imajo najmanj precepljenega prebivalstva. Bil sem tudi v deželi, ki ima eno najvišjih stopenj precepljenosti v Evropi. Bil sem v državi, kjer se očitno večinoma ne držijo ukrepov in v deželi, kjer se očitno večinoma držijo ukrepov. A niti en sam od teh podatkov ni imel popolnoma nobenega vpliva na to, kako smo mi letos potovali. Lahko sicer komentiram, da je bilo kje manj ljudi ali kaj podobnega, a to je brez veze. Na naše izkušnje z letošnjih družinskih potovanj in na moje izkušnje iz mojih solo potovanj, to, kar je danes osrednja tema skoraj vsakega pogovora, ni imelo prav nobenega vpliva. To, da sem se moral pred odhodom na vsako potovanje bolje pripraviti in preveriti, katerim pogojem je za vstop v neko državo treba zadostiti, izkušnjam, ki smo jih deležni na potovanjih, ne odvzema prav nobene vrednosti.

Skratka, dokler so meje odprte ter nastanitveni in gostinski objekti odprti, je mogoče potovati tako, kot smo potovali pred letom 2020. Res pa je, da je v teh časih še pomembneje, kot je bilo nekoč, zanesti se na zdrav razum in raje kaj preslišati, kot ne. A nikakor ne za vsako ceno. Tega, da je na prvem mestu skrb za zdravje nas samih in drugih, pa menda ni treba posebej omenjati, ker se to s prihodom COVID-19 sploh ni spremenilo. Pravzaprav smo bili nekoč na naših eksotičnih potovanjih po daljnih deželah z majhnimi otroki precej bolj zaskrbljeni, kot smo na potovanjih danes. Ti ukrepi, ki se jih moramo sedaj držati, če želimo potovati, so mačji kašelj v primerjavi z ukrepi, ki smo jih prestajali na potovanjih po Indiji, Indoneziji, Filipinih, kaj šele v Afriki!

Zato pravim; zaupati lastni presoji in zdravemu razumu ter potovati. Le nekaj več energije vložiti v priprave in na potovanju upoštevati veljavne ukrepe. To je vse. Doživetja, ki so tam zunaj, nas ne bodo večno čakala.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja