Presenečeni na Kitajskem

Že po dveh tednih ugotavljamo, da je Kitajska res ogromna dežela. Po dvanajsturni vožnji z vlakom, je prepotovana razdalja na zemljevidu Kitajske komajda vidna. In to ob dejstvu, da so kitajski vlaki eni izmed najhitrejših na svetu!

Kako zmotne predstave o Kitajski imamo. Če kdo misli, da so na Kitajskem ceste polne kolesarjev, se moti. Polne so sodobnih avtobusov in avtomobilov. Kitajska se razvija tako hitro, da je prav neverjetno. Postaja (če že ni) gospodarsko najmočnejša država na svetu. Število prebivalcev se vsako leto poveča za deset milijonov, to je za pet Slovenij! O drugih številkah in rekordih ne bom pisal, ker so nepredstavljivi.

Če bi v večjih mestih, ki smo jih obiskali, lahko spregledal obraze ljudi in napise v kitajščini, bi zlahka mislil, da si nekje v zahodni Evropi.

Mi želimo videti tradicionalno Kitajsko, zato smo pobegnili iz mest na vas. Več naj povedo slike.

Kras v pokrajini Yangshuo:
2010-Kitajska_41
2010-Kitajska_29
2010-Kitajska_31

Najbolj srčkan domačin:
2010-Kitajska_40

Potep po tržnici v vasici iz dinastije Ming:
2010-Kitajska_38
2010-Kitajska_36

Za ljubitelje lokalnih specialitet (glej napis na vrhu fotografije):
2010-Kitajska_35
2010-Kitajska_15
2010-Kitajska_16

Zobozdravnik:
2010-Kitajska_34

Čarovnik za rezance:
2010-Kitajska_33

Prijazne gospe:
2010-Kitajska_23
2010-Kitajska_19

In seveda riž:
2010-Kitajska_11

Več v galeriji.

4 Replies to “Presenečeni na Kitajskem

 1. Davor

  @Simona:

  S hrano ni enostavno. V velikih mestih je dobra izbira, le da so menuji le v kitajskih pismenkah. Ponekod so zraven celo slike, angleški prevodi pa so zelo redki, pa še takrat je preveden le del menuja. Včasih naročamo kar na slepo in imamo srečo ter jemo dobro, včasih pa je tako slabo, da ni za jest. Sedaj smo v delu Kitajske, kjer prevladuje močno začinjena hrana, tako da se punce malo mučijo. No, ko pa smo lačni, seveda pojemo (skoraj)vse, včeraj je Maša prvič jedla močno pikanten riž.

  Je pa hrana kadar naletimo na dobro restavracijo, zelo okusna, a povsem drugačna, kot tista, ki jo jemo v kitajskih restavracijah pri nas.

 2. Simona

  Res lepe slike! Tako Kitajsko bi verjetno vsi radi videli, mesta so si tako vsepovsod podobna.
  Danes je v MB predaval Dalailama in povedal je, da ima rad Kitajce, in roko na srce, VSI imamo radi kitajsko hrano. 🙂 Kako pa je z vami in hrano?
  Prijetno potovanje še naprej,
  s

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja