Izziv priprav na potovanje

Zadnjih nekaj dni smo se soočali z dilemo, kako odpotovati. Vedeli smo kam in kdaj, a ne kako. Destinacijo smo izbrali in treba je bilo najti najboljšo možnost kako do tja priti. Sedaj, ujeti v spone vsakdanjih obveznosti, si ne moremo več privoščiti spontanosti, ki smo si jo lahko, ko smo imeli za potovanje na voljo celo leto. Za potovanje imamo tako na voljo časovni okvir, znotraj katerega lahko potujemo in temu primerno moramo poiskati način, kako bomo tja odpotovali. Znova smo pri načrtovanju.

Ne glede na to kako se trudim, da bi čim manj načrtoval in vedel o destinaciji, kamor se odpravljamo, brez tega enostavno ne gre. Pa ne gre za načrtovanje itinerarja oziroma seznama krajev, ki bi nas tam utegnili pritegniti, gre bolj za logistične priprave pred odhodom na pot. Teh pa tako ali tako ni kaj več, kot izbira najustreznejšega prevoznega sredstva, kar pa zna biti vse prej kot preprosto.

Najti najprimernejši način za pot od doma, do kraja kamor se odpravljamo, in nazaj domov, vzame čas; predvsem zato, ker vedno želim najti najcenejšo, za nas še sprejemljivo možnost. Kaj to pravzaprav pomeni?

Najenostavnejše metode, nakupa letalskih vozovnic preko agencij, se ne poslužujemo. Tega izziva se raje lotim sam; tako dolgo in vztrajno vrtam po internetu, da najdem najustreznejši način za potovanje. Zaradi tega smo samo na zadnjem potovanju prihranili na tisoče evrov. Mimogrede, ustrezne letalske vozovnice niso nujno najcenejše, z vsako letalsko družbo si pač ne upamo leteti.

Preden se lotim iskanja, moram vedeti le kam in kdaj. Kam; dežele kamor se odpravljamo, imajo pogosto več mednarodnih letališč, zato poleg glavnega letališča, poiščem tam še ostala letališča, kjer pristajajo mednarodni leti. Kdaj; časovni okvir v katerem nameravamo potovati je vedno spremenljiv, nikoli ne rabimo potovati točno na določen datum. Včasih se lahko prilagajamo za nekaj dni, včasih pa celo za več tednov. Zraven fleksibilnega termina in letališča kamor nameravamo leteti, je fleksibilno tudi odhodno letališče. To je najpogosteje Dunaj, München, Milano, Benetke ali London (preko Gradca). Iz Ljubljane ali Zagreba žal še nikoli nisem našel ugodnih letov.

Torej od kod, kam in kdaj; trije parametri, vsak z več vrednostmi, treba je le najti najustreznejšo kombinacijo. Da pa vse skupaj ne bi bilo preveč preprosto, se cene in razpoložljivost letalskih vozovnic spreminjajo iz dneva v dan. Na primer, če želimo v nekem časovnem razponu leteti v Indijo, je lahko en dan najcenejši let z Air Arabia preko Istanbula, drugi dan pa s Qatar Airways iz Dunaja. Skratka, možnosti je nešteto.

Vse te različne kombinacije je treba vedno znova vpisovati v internetne iskalnike za letalske vozovnice. Ti pa uporabljajo različne algoritme in iščejo po različnih letalskih družbah, tako, da uporabljam vsaj deset različnih iskalnikov. Menda je sedaj že jasno, koliko klikov je potrebnih, da najdem ustrezne letalske vozovnice. Iščem jih več dni. Pogosto se zgodi, da vozovnic, s katerimi bi bil zadovoljen, enostavno ne najdem. In ko že skoraj obupam, vse skupaj pustim, počakam kak dan in jih nato najdem.

Morda to zveni, kot da je treba v iskanje letalskih vozovnic vložiti preveč truda glede na prihranek pri nakupu. A mi smo štirje in pri nakupu vozovnic, ki sem jih kupil nazadnje, smo prihranili toliko, da bomo s tem prihrankom lahko plačali vse nočitve v hotelih na prihodnjem potovanju. A to je le naš način, vsakdo najbolje ve zase do katere mere se mu ljubi ubadati z dilemo, kako odpotovati in zato, da bi prihranil nekaj denarja, v to vlagati čas ter energijo. Vsekakor je lažje vse skupaj prepustiti profesionalcem. A kje je potem izziv?

2 Replies to “Izziv priprav na potovanje

 1. Davor

  Simona saj ne skrivamo kam gremo, le priložnosti še ni bilo prave, da bi povedali. Sedaj je namreč bolj aktualno naše naslednje potopisno predavanje.

  O naši naslednji destinaciji pa več to nedeljo.

  Davor

 2. simona

  Zdaj pa je res že čas, da izdate skrivnost in poveste, kam se znova odpravljate! 🙂 Saj se že vsi zelo veselimo novega prispevka iz daljav. 🙂
  Kar pa se iskanja kart tiče in paketov na agencijah; vsak sam zase ve, koliko je pripravljen vložiti v potovanje in koliko zaupa sam sebi, da se sam, brez agencije, nekam odpravi. Zame je že iskanje karte, in pri nekaterih destinacijah tudi nočitev, veselje in nek “začetek” potovanja, ki ga ne bi rada podarila “profesionalcem”.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja