Preprostost potovanja po Skandinaviji

Prevoz. Hrana. Spanje. Tri ključne stvari, s katerimi se ukvarjam na potovanjih, vse ostalo je, kar se tiče potovanja samega, manj pomembno. Kakorkoli in kamorkoli potujemo, redko mine dan, da se s temi tremi rečmi ne srečamo. In po tem, koliko truda moram vložiti v organizacijo prevoza, hrane in spanja, ocenjujem, kako preprosto oz. zahtevno je potovati po neki deželi.

Potovati po Skandinaviji je otročje lahko.

Kar se tiče prevoza, je prometna infrastruktura urejena do najmanjše podrobnosti. Ne le za motoriste, tudi za tiste v avtomobilih, avtodomih in na kolesih. Resda ni avtocest, kar pa je za potovanje po deželi tako ali tako bolje. Kraji so tako dobro označeni, da avtokarte sploh ne potrebuješ. Na poti po Skandinaviji sem imel s seboj GPS navigacijo, ki pa sem jo uporabil le v večjih mestih, drugače sem se ravnal le po cestnih oznakah. Informativne table z zemljevidi in podatki o okoliških zanimivostih so povsod. Tudi turistično informacijskih centrov, dobro založenih z informacijami, je polno. Tako, da se je treba potruditi, kadar se želiš hotel izgubiti.
Na Norveškem so pomembnejše prometne oznake tudi v angleščini, med tem, ko na primer na Finskem, razen v Finščini, težko kaj prebereš. A cestne oznake so jasne. Tudi kar se tiče sporazumevanja z ljudmi ni težav; povsod govorijo angleško, še v najbolj odročnih krajih. Angleško sem slišal govoriti ljudi, katerih angleščina ni materni jezik že marsikje po svetu, a tako dobro, kot v Skandinaviji ne govorijo nikjer.

Tudi s hrano ni težav. Predvsem s tisto, ki se kupi v supermarketih, ti so v vsaki vasi. Kako pa je s prehranjevanjem v restavracijah, ne bi vedel. V Danski, Norveški in Švedski niti enkrat nisem jedel v restavraciji. Glede na to, koliko mi, kadar potujem, pomenijo lokalne specialitete, je pravi čudež, da me v teh deželah prav nič ni mikalo. Za to so krive visoke cene v restavracijah in veselje do tega, da sem si kuhal sam. A le do Finske, tam so cene padle. Pa tudi tega, kar sem si kuhal sam, sem se malo naveličal in tako začel zahajati v restavracije.

Najlažje pri potovanju po Skandinaviji, pa je poiskati prostor za spanje. Dovoljeno je spati kjerkoli na prostem, dokler si tristo metrov proč od najbližje hiše. Tistim, ki to ne odgovarja, so na voljo avtokampi. Ti so v večini zelo dobro opremljeni. In če se komu ne ljubi postavljati šotora, lahko spi v majhnih hiškah (pri nas bi jim rekli bungalovi), ki so voljo povsod. Kako je v skandinavskih hotelih, nimam pojma!

Potovati po Skandinaviji je torej preprosto. O tem, da je pokrajina izjemno čudovita sem tako že pisal. Tudi vreme zna biti sončno. Preprosto, čudovito in sončno. Si od potovanja lahko želimo še kaj več? Zato me čudi, zakaj več ljudi ne obišče tega čudovitega in niti ne tako oddaljenega dela Evrope. Upam da ne zaradi mita, ki pravi, da je tam vse zelo drago. Potovati po Skandinaviji je lahko prav poceni. A o tem več prihodnjič.

2 Replies to “Preprostost potovanja po Skandinaviji

 1. Davor Post author

  Pozdravljeni, gospod France!

  Zelo sem vesel, da ste se ponovno oglasili in to z novimi načrti za motoristične podvige. In to kljub EMŠU, ki nam kljubuje vsem. Resnično ste inspiracija in dokaz, da leta niso ovira tudi za resne podvige. Bravo!

  Ideja, ki jo omenjate je zanimiva. Pot poznam, sem jo prevozil pred 17 leti, prav tako z Yamaho! A takrat sva se navozila, saj sva v enem mesecu nabrala 11.000 kilometrov, s tem, da sva jih 4,000 naredila po čudovitem Maroku.

  Držim pesti, da se vam izide in srečno!

 2. france

  Pozdravljeni gospod DAVOR

  Leto se je prevesilo v čas ko premišljujemo svoje minulo življenje in delamo načrte za naprej, tudi jaz premišljujem kako bi oguljofal mojo neprijateljico EM-ŠO ,in se tudi to leto podal na motoristično pot z mojo kolegico Yamaho: Upam, da bom letos prevozil nekaj Evrope in, če bo zdravje in mir tudi nekaj državic na drugi strani Sredozemlja. Po glavi mi roji misel naslednje poti—–Italija, Francija, Andora, Španija, Portugalska, Gibraltar ( če bo zdravje in mir pa s trajektom , preko v afriški del-države so še vprašljive Maroko?-Alžir? možno do Egipta?? od tam pa z ladjo (trajektom) nazaj v Evropo, a to je še vse pod velikim vprašajem) Ako pa to ne bo mogoče pa iz Gibraltarja preko Španije, Francije, Italija nazaj domov v mojo rodno Slovenijo……….
  DRUGA VARIANTA pa je obisk mojih dopisniških kolegov na Krimu in Rusiji…….
  No, vse to so šele pobožne želje………
  Gospod DAVOR ,upam; da tudi Vi in Vaša cenjena popotniška družinica načrtuje kaj lepega in zanimivega in Vam vsem iz vsega srca želim SREČNO in mirno popotovaje ………
  france

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja