Preveč kompliciramo

Toplo sonce, ki je sijalo ves september, je kot nalašč za izlete. Ne vem, če je še kdaj v letu toliko možnosti za izlete, kot jih ponuja ravno ta letni čas. Morje je ravno dovolj toplo in sonce ne prevroče. Vidljivost v hribih je največja in ni neviht. Narava nas obdaruje s sadeži in toplimi barvami. V mesta se je vrnilo življenje. Skratka kamorkoli se odpravimo, je lepo.

Enega teh lepih septembrskih petkov sva malo prej pobegnila iz službe, otoke vzela iz šole in v zgodnjih popoldanskih urah smo se že kopali v Jadranu. Zapeljali smo se v prvi avtokamp z velikimi borovci, ki jih imamo tako radi. S seboj smo vzeli le najnujnejše, nekaj kosov oblačil, hrane in opremo za kampiranje. Vse potrebno za kampiranje imamo doma spravljeno na kupu, tako, da sem zaboje le preložil v avto. Vzeli smo le manjši šotor 2×2 metra, ki je postavljen v petih minutah in v njem spali vsi štirje. Čim manj stvari, ki bi jih bilo treba pripraviti, postaviti ali skuhati, tako da smo imeli več časa za prepuščanje užitkom. Do nedeljskega popoldneva smo se kopali, vdihavali svež morski zrak in poležavali na plaži.

Kako preprosto je oditi na izlet, če ne kompliciramo. Ni treba načrtovati, se dogovarjati, tehtati med nešteto možnostmi, pakirati, pedikirati, manikirati, frizirati. Ni treba urejati zavarovanja, zalivanja rož, odjaviti odvoza odpadkov, zapirati vode in kaj vem česa še. Ničesar neljubega nam ni treba početi zato, da gremo nekam, kjer nam bo lepo. Še enkrat, če ne kompliciramo.

Marsičemu se odrečemo le zaradi tega, ker si pot do tja, kjer bi nam lahko bilo lepo, sami naredimo preveč zapleteno. Stvari si sami zapletemo. In zaradi neprijetnosti, ki bi jih ti zapleti prinesli, raje ostanemo doma. Škoda. Jasno, da je za marsikaj treba poskrbeti, preden se kam odpravimo, a koliko od tega je res potrebno? Pomislite na primer na odvečne reči, ki jih tovorimo, kadar se odpravimo v hribe. Ste že kdaj po prihodu domov, iz nahrbtnika zložili na kup reči, ki ste jih vzeli s seboj za vsak primer, jih ves dan tovorili na hrbtu in jih nato sploh niste potrebovali? Koliko stvari gre šele v prtljažnik avtomobila in strešni kovček. Pakiramo lahko tri dni, da v avto stlačimo vse, kar bi nam utegnilo priti prav na morju. Da načrtovanja in razglabljanja kako, kam, s kom, po kateri poti ipd, niti ne omenjam. Ni čudno, da je pot na morje podvig, ki se ga ljudje lotijo le enkrat letno.

Res pa je, da se lahko za pretiranim kompliciranjem skrivajo drugi razlogi, zaradi katerih ne gremo na izlet ali dopust. A o teh kdaj drugič.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja