Veliko potujemo?

Pred desetimi meseci sem zapisal, da sem obiskal šele 44 držav. Sedaj sem ponovno preštel vse države, ki smo jih obiskali kot družina. Prištel sem še tiste, ki sva jih obiskala sama s Sabrino, preden so prišli otroci in nekaj tistih, ki sem jih obiskal sam. Nekatere države smo prepotovali po dolgem in počez, v nekaterih pa smo obiskali le eno veliko mesto. Držav, v katerih razen klimatiziranega zraka na letališču nismo zadihali, nisem štel.

Države, ki smo jih prepotovali ali se za več dni zadržali v enem od večjih mest, so na zemljevidu sveta obarvane rdeče:
Obiskane države

Če bi želeli obarvati dobršen del zemljevida, bi morali obiskati Afriko in njenih 50 držav ali preprosteje, Rusijo. A kaj, ko nas v eno ne vleče, v druge pa si ne upamo. Tiste majhne, ki na zemljevidu niso niti opazne, pa bi radi obiskali, a zaenkrat nekako nimamo možnosti. Nič kaj ne kaže na to, da bomo zemljevid kmalu obarvali. Pa kaj, nikamor se nam ne mudi. Potujemo pač toliko, kolikor zmoremo, ne toliko, kolikor bi si želeli. Blagor tistim, ki potujejo toliko, kot si želijo.

Tako smo v zadnjih desetih, ali kakšnem letu več, obiskali 32 držav širom Evrope in 25 držav na drugih celinah. Skupaj 57, kar je šele četrtina vseh držav na svetu. V povprečju torej nismo obiskali niti štirih držav na leto. Če nadaljujemo s takšnim tempom, bi potrebovali še kakšnih 30 let, če bi želeli obiskati vseh 200 ali koliko že je vseh držav na svetu. A mi ne potujemo zato, da bi barvali zemljevid. Mi potujemo zato!

Število tednov, mesecev in celo let, ki smo jih preživeli zdoma, na potovanjih, je nemogoče sešteti. Samo v prvih devetih mesecih letošnjega leta smo bili zaradi izletov, oddihov in potovanj, zdoma več kot 60 dni. S tem, da na daljše – enomesečno potovanje sploh nismo šli. To se nam je v zadnjih desetih letih zgodilo le še takrat, ko so bili otroci mlajši od dveh let, ostala leta smo si redno vzeli čas za enomesečna potovanja.

60 dni izletov, oddihov in potovanj v devetih mesecih je veliko. Ampak 14 mesecev brez enomesečnega potovanja? To pa je absolutno preveč. Niti sto izletov ne more nadomestiti enega pravega potovanja. Krajši izleti in oddihi nimajo ničesar skupnega z daljšim enomesečnim potovanjem v neznano. Vsaj v smislu zadovoljevanja popotniških apetitov ne. Volčje lakote ne gre tešiti z mrvicami.

Torej, veliko potujemo? Zagotovo se nekaterim zdi, da potujemo veliko in drugim, da malo. Meni pa se zdi, da v iskanju srednje poti, včasih potujemo premalo, včasih pa preveč.

Sploh pa potovanja niso vse. (Ja, seveda!)

3 Replies to “Veliko potujemo?

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja