Seznam popotniške literature

Zadnjič sem pisal o potopisih in drugih knjigah, ki nas lahko navdihnejo celo do te mere, da sami nekam odpotujemo. Tokrat o konkretnih knjigah, ki bi jih priporočil tistim, ki iščejo navdih za potovanje ali pa želijo o potovanjih le brati. Splošnega recepta za knjige, ki navdihujejo ne poznam, saj ima vsak svoj okus. Zraven tega so dobri potopisi redki, saj so redki dobri pisatelji med popotniki, oziroma dobri popotniki med pisatelji. Tako da navajam le nekaj od knjig, ki jih sam dobro poznam in se mi zdijo dobre.

Pravijo, da so knjige drage. Ne bi rekel. V primerjavi s skorajda katerokoli drugo obliko krajšanja časa, je branje knjig eden izmed najcenejših. Seveda pa pri branju knjig ne gre le za krajšanje časa, kot je to pogosto pri gledanju televizije (za slednjo je Groucho Marx dejal: »Televizor se mi zdi zelo poučen. Vsakič, ko ga kdo prižge, grem v drugo sobo brat knjigo!«)

Za tiste, ki radi nakupujejo, je morda najlepše oditi v lokalno knjigarno in knjigo kupiti. Ali obiskati spletno knjigarno, naročiti knjigo in počakati nekaj dni. Če smo že pri spletu, tam je z malo iznajdljivosti mogoče najti veliko brezplačnih knjig, seveda v elektronski obliki. Knjige je mogoče tudi menjavati, to smo počeli mi na potovanju. A daleč najbolj razširjen način, ki ga Slovenci uporabljamo za to, da pridemo do hrane za dušo, so knjižnice. Samo v novembru je bilo v slovenskih knjižnicah izposojenih več kot poldrugi milijon gradiva!

Del slovenskih popotnikov ne naštevam, domnevam, da jih vsi, ki beremo potopise, bolj ali manj poznamo. Nekatere od naštetih knjig so prevedene v slovenščino, druge so v angleščini. Gre za klasične potopise z doživetji pisca na potovanju po neki deželi in tudi takšne z alpinističnim ali motorističnim pridihom.

Bill Bryson, The lost continent: travels in small town America
Paul Theroux, The old Patagonian express: by train through the Americas
Bruce Chatwin, V Patagoniji
Jack Kerouac, On the road
Ted Simon, Jupiter’s travel
Ewan McGregor, Long way down in Long way round
Maurice Herzog, Anapurna
Jon Krakauer, Izginuli – osebni obračun z Mount Everestom
Lionel Terray, Osvajalci nekoristnega sveta: od Alp do Annapurne
Gregory David Roberts, Shantaram
Mitchell Zuckoff, Lost in Shangri-La
James Hilton, Lost Horizon

Še nekaj nepotopisnih knjig, katerih namen je razplameneti popotniško slo:
Nepozabni kraji sveta, ki jih v življenju morate videti
Sanjske poti po svetu
Unforgettable Journeys to Take Before You Die
Make the Most of Your Time on Earth
501 Must-Visit Destinations
Lonely Planet The Asia Book
Rolf Potts, Vagabonding: An Uncommon Guide to the Art of Long-Term World Travel
The Road Less Travelled: 1,000 Amazing Places Off the Tourist Trail

Turističnih vodnikov tokrat ne omenjam, so pa nepogrešljiv tehnični pripomoček na potovanju.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja