Čas brez potovanj

Smo doma. Odkar smo se vrnili z zadnjega potovanja je minil en mesec, naslednje potovanje pa se zdi, kot da je oddaljeno svetlobna leta. Pravzaprav niti ne vemo, kako daleč je, saj se nam ne sanja kdaj in kam bomo naslednjič odpotovali. Nahajamo se nekje vmes med potovanji, in to na eni zelo posebni točki, ki jo le redko dosežemo. Gre za to, da je od zadnjega potovanja minila ravno prava mera časa, da smo se prilagodili na dom in vse kar sodi zraven. Vtise iz potovanja smo predelali, fotografije uredili in vsem bližnjim povedali, kako smo na potovanju uživali. To ne pomeni, da smo na zadnje potovanje pozabili, daleč od tega, le manj pogosto se spomnimo nanj. Pomislimo le še na tiste dele potovanja, ki so se nam vtisnili v trajnejši spomin. Podobno, kot pri vseh spominih. Da pa vendar ne bi zbledelo preveč vtisov, nam jih pomagajo ohraniti obsežna zbirka fotografij, spominki, ki so si jih dekleta nakupila in seveda pisana beseda na teh straneh in še kje.

Naslednja razdalja, ki definira točko, na kateri se pravkar nahajamo, je oddaljenost do naslednjega potovanja. V tem trenutku resnično še ne razmišljamo o tem, kdaj bomo naslednjič odpotovali. Za to obstaja več razlogov. Prvi je seveda ta, da je od zadnjega potovanja minil šele en mesec, kar ni dovolj, da bi se nam vzbudil tek po novih popotniških pustolovščinah. Glede na to, da je apetit po potovanjih temelj naših popotovanj, brez njega ne gre. Da ne bo nesporazuma, zdrava mera apetita po potovanjih je nenehno prisotna, a to brzdamo, saj se zavedamo, kakšne so naše možnosti. Šele, ko se na obzorju pojavijo možnosti, da bi odpotovali, takrat apetit po potovanju naraste do neslutenih razsežnosti. Možnosti za potovanje so pravzaprav naslednji razlog, zaradi katerega o tem, kdaj bomo naslednjič odpotovali, ne razmišljamo. Realnih možnosti v tem trenutku namreč nimamo.

To je torej točka med potovanji, ki jo tako redko dosežemo. Po eni strani nam je na tej točki lepo, saj se sedaj lahko posvetimo stvarem, za katere, ko razmišljamo o potovanjih, ni primeren čas. Po drugi strani pa nam je čas, ko potujemo, potovanja načrtujemo ali se jih spominjamo, še bolj všeč.

Kakorkoli že, smo, kjer smo. Leto se je sicer šele začelo, a prvomajski prazniki se bližajo, kdo ve, kam nas zanese takrat…

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja