Na morje za prvi maj

Prvomajske počitnice so tukaj, s tem je zime nepreklicno konec in treba je na morje. Letošnja zima se nam je zdela dolga za dve, čeprav smo ji za pet tednov ušli v tropske kraje. A od takrat je že tri mesece. Zato ni nenavadno, da nas znova vleče na potovanje. Sploh pa sem v zadnjem času toliko pisal o popotniških destinacijah in o tem kako, kam in zakaj potovati, da sem navdihnil samega sebe…

Časi, ko smo za prvomajske počitnice hodili v Poreč, so minili. Zdi se mi, da so vesoljna leta daleč, čeprav je v resnici minilo kakšnih 5-6 let. (Ups, sedaj sem pogledal v album, minilo je sedem let!) Spomnim se, da sem Sabrini, ko je bilo v Poreču slabo vreme in si nismo imeli kaj za počet, rekel: “Nikoli več ne gremo v Poreč za prvi maj!” in smo se še isti dan odpeljali na izlet v Gardaland. (Priznam, kadar smo na počitnicah, mi slabo vreme težko pade.) Saj ne, da je v Poreču karkoli narobe, čudovito mestece je, gre le za to, da je čudovitih mestec na tisoče, in s tem, ko vedno znova obiskujemo istega, nam vsa druga ostanejo večna neznanka. Kar nam, ker smo radovedni, kako je tam, kjer še nismo bili, nikakor ne sede. Pa ne mislite, da sva takšna le starša; pred časom smo se doma pogovarjali o tem, če gremo letos znova na Cres s šotorom, kot smo šli pretekli dve leti, pa sta bili obe mlajši radovednici proti tej ideji. Rekli sta, da bi šli raje nekam drugam. Letošnji jadranski dopust torej odpade. Ali pa tudi ne, saj načrtov za poletje še nimamo. Imamo pa jih za prvomajske počitnice.

Odločitev, kam odpotovati, je bila precej lažja, kot sem si mislil, da bo. Predlanska izkušnja za prvomajske praznike nam je namreč ostala v bridkem spominu. Takrat smo v času, ko je pri nas končno vse ozelenelo, odšli v pust, siv Iran, kar nama je s Sabrino težko padlo. Takrat sem v razočaranju menda celo izjavil, da za prvomajske počitnice, ko pri nas vse ozeleni, več ne gremo nikamor. A ta izjava je bila izrečena v težkih okoliščinah, zato je vročem iranskem puščavskem soncu, tako kot vse drugo, izpuhtela. Tako smo naslednje leto za prvomajske počitnice odpotovali v Turčijo, kjer smo uživali, kot le redkokje. Zato se o tem, ali bomo letos za prvi maj kam odpotovali, ni bilo treba odločati, vprašanje je bilo le, kam. A še preden smo začeli o tem razmišljati, so se namesto nas odločili na na najbolj uporabni slovenski spletni strani za popotnike. Kot že tolikokrat, so objavili ponudbo ugodnih letalskih vozovnic. Ker nam za ugodne letalske vozovnice ni treba dvakrat reči, smo jih kupili še isti dan in prvomajska destinacija je bila izbrana.

Odpravljamo se na otok velikosti Slovenije, na Sardinijo. Tako je, znova v Italijo, a v kraje, kjer še nismo bili. Tega, kaj lahko tam pričakujemo, sicer ne vemo natančno, a glede na to, da je otok italijanski in da leži v nam znanih vodah, se nam malce sanja. Res pa je, da pričakovanja pogosto nimajo veze z realnostjo, zato o njih nima smisla pisati. Zato bo najbolje, da najprej do Sardinije pridemo in šele takrat začnemo razpredati, kako je tam.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja