Kaj je na potovanju najbolj pomembno

Seveda potem, ko je poskrbljeno za varnost in zdravje!

Večkrat sem že omenil tri ključne stvari, s katerimi se ukvarjamo na potovanjih: prevoz, hrana in spanje. Kamorkoli potujemo, so to stvari, s katerimi se ukvarjamo pretežni del dneva. Zato glede na to, koliko truda vložimo v organizacijo prevoza, hrane in spanja, ocenjujemo, kako zahtevno je potovati po neki deželi. Najbrž je jasno, da to velja le, če potujemo v lastni režiji oz. “Indie travel”, kot temu pravijo v angleščini. Na organiziranih potovanjih za prevoz, hrano, spanje in še kaj, namesto nas poskrbijo drugi. Najbrž drži, da bolj kot so te tri ključne sestavine potovanj kakovostne, bolje se počutimo. Ali to pomeni, da bi se na potovanju, kjer bi se prevažali z najsodobnejšim avtomobilom, jedli v gurmanskih restavracijah in spali v hotelih s petimi zvezdicami, odlično počutili? Verjetno. Ni pa nujno, saj ima vsak svoje potrebe in kriterije ter seveda omejitve (razen tistih, ki si lahko privoščijo vse, kar si želijo). Drugi pa moramo med temi tremi dejavniki poiskati zlato sredino oz. tisto, kar si lahko za denar, ki ga imamo na voljo, privoščimo. S tem, da je zaželeno, da je to skladno z našimi potrebami in sprejemljivo glede na naše zahteve. Seveda pa to ni nobena znanost, saj se s tem v vsakdanjem življenju nenehno ukvarjamo.

A na potovanju, kjer smo v tujem okolju podvrženi pritisku neznanega, neprijetnega, nevarnega, skratka kulturnemu šoku, funkcioniramo drugače, kot doma. Morda je prav zaradi tega od treh ključnih sestavin najpomembnejša prav tista, ki nam nudi varno zavetišče, kamor se pred kulturnim šokom lahko zatečemo. To je seveda hotelska soba. Ne glede na to, kako vroče, hladno, deževno, hrupno, umazano, nadležno ali nevarno je zunaj v deželi po kateri potujemo, v primerni hotelski sobi si lahko oddahnemo pred vsem. Skoraj vsem. Ob tem sem se spomnil Indije, kjer smo prvi hotel, v katerem smo si lahko oddahnili, našli šele po enem mesecu potepanja po Indiji!

Kako torej poiskati varno zatočišče oz. hotel v tuji deželi?

Kot sem že omenil, hotele najraje izbiramo na mestu samem, tako, da si jih najprej ogledamo. Kadar pa to ni mogoče, hotel rezerviramo vnaprej preko interneta. Kar pa postaja v poplavi iskalnikov hotelskih sob vedno bolj zahtevno. A na srečo so se pojavile spletne strani, ki omogočajo iskanje hotelskih sob po več iskalnikih hkrati. Kar pomeni, da hotelov ni treba iskati na različnih spletnih straneh, primerjati cen in izbirati najugodnejše ponudbe, ampak je to vse mogoče narediti le na eni spletni strani. Ena takšnih strani, ki iščejo po več različnih spletnih iskalnikih hotelov in hkrati omogočajo primerjavo cen, je Trivago: www.trivago.si.

Zadnje eksotično mesto v daljni deželi, kjer smo iskali hotel preko interneta, je bil Bangkok. Po naših izkušnjah gre za eno izmed najzahtevnejših mest na svetu za iskanje hotela, ki bi se skladal z našim potrebami, kriteriji in omejitvami. Mesto ima na tisoče hotelov, kako najti pravega? Tukaj se Trivago odlično izkaže. Zraven primerjave cen namreč ponuja tudi pregled mnenj oz. ocen za vsak najden hotel in to iz več različnih iskalnikov hotelskih sob. Če so fotografije tisto, kar nas k ogledu nekega hotela pritegne, so pogosto mnenja popotnikov tisto, kar nas od njega odvrne. Predvsem, kadar iščemo poceni hotele v eksotičnih deželah. Pri branju mnenj o izkušnjah hotelskih gostov je namreč treba biti previden in znati ločiti zrnje od plevela. Zato je možnost, da preberemo mnenja iz različnih spletnih strani, več kot dobrodošla. Iskanje in izbira takšnega hotela, ki se zraven tega, da nam nudi varno zatočišče, sklada z našim potrebami, kriteriji in omejitvami, je ključnega pomena za to, kako neko deželo dojemamo in kako se ob tem počutimo. Zato si je treba vzeti čas in se za izbiro pravega hotela potruditi, nenazadnje je od tega odvisno, kako bomo preživeli dobršen del potovanja.

O drugih pomembnih stvareh, s katerimi se ukvarjamo na potovanjih, na primer izbiri restavracije, avtobusnega prevoznika ali turistične znamenitosti, naslednjič. 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja