Pismo Indiji

Draga Indija!

Natanko štiri leta je minilo, odkar sem te nazadnje obiskala. Takrat si me presenečala, tepla, preizkušala in le redko nagradila. Pa vendar si ostala v mojem srcu za vedno. Pri meni si pridobila status najbolj zanimive države na svetu, a hkrati tudi status države, kjer je najtežje potovati. Ko sem te zapustila, sem vedela, da najino slovo ni dokončno in da se bom še vračala k tebi.

Na tokratno srečanje se zaradi službenih obveznosti sploh nisem uspela miselno pripraviti. Kakšna ironija, sama sem namreč potencialnim popotnikom v Indijo priporočala, da naj gredo v Indijo le dobro fizično in miselno pripravljeni. Zato sem se spraševala, kako me boš dobro sprejela tako nepripravljeno. Pričakala si me z odprtimi rokami in mi s prve ponudila vse kar premoreš: vonj po sandalovini in urinu, dišeča kadila in gnijoče odpadke, vonj po curryu, ki se meša z vonjem dišečega pralnega praška, objestne rikšarje in ponižne prodajalce ulične hrane, prepotentne policaje in pohabljene berače.
e468011d8809c639226a48ff1316de15

Ponudila si mi melodijo…, ja to je tista melodija zaradi katere se vračamo v Indijo, ritem ulice, kjer vse vibrira, utripa in odzvanja neprestano, ni prekinitve ne podnevi in ne ponoči. Troblje rikš in avtobusov, zvončkljanje potujočih trgovcev, globoki glasovi uličnih prodajalcev, ki ponavljajo svoje ponudbe v neskončnost. Indija, pri tebi nista pomembna čas in prostor, pomembna je intenzivnost ritma, okusa, vonjev in barv, ki jih ponujaš na vsem koraku. In jaz tokrat to, kar ponujaš, sprejemam mirno, zadovoljno in največkrat celo z nasmeškom. Ne prepiram se z natakarji zaradi preveč pikantne hrane, nisem jezna na prodajalce, ker mi hočejo zaračunati trojno ceno, stopim preko umazanije, se stuširam z mrzlo vodo in se primem za nos če preveč smrdi. Uživam v hrani intenzivnih okusov, srkam božanski badem milk, se prepuščam omamnim vonjem kadil in ajurvedskim masažam, občudujem barve sarijev in se radostno gibam v ritmu tvojih ulic. S ponosna gledam na svojo družino, ki zmore tako potovanje brez slabe volje, prepiranja in večjih težav.
b45afd46cbe7c724b0ab6e53acb64df6

Vse to dokazuje, da si me marsičesa naučila in me učiš še naprej, za kar sem ti hvaležna. Ne pritožujem se več nad malenkostmi, saj so le te nepomembne v primerjavi s tem, da imam priložnost čutiti tvoj utrip in doživljati intenzivnost tvojega bivanja. V primerjavi s teboj, Indija, je naše urejeno življenje le bleda slika. Zato prihajamo k tebi in zato so nam tvoje barve tako všeč.
1217a8e45268ea505b295be05419169b

Namaste,
Sabrina

7 Replies to “Pismo Indiji

 1. Helena, Grega, Jaka

  Sabrina, vau ! Tak slikovit opis, da človeka takoj prevzame. Najverjetneje nikoli ne bom šla v Indijo, a zapomnila si jo bom po tvojem opisu. Res si dobra, pa saj ste vsi!!! Lepo se imejte in uživajte še naprej.
  HGJ

  Mejte se fajn.

 2. Diana

  Čudovito pismo, ob branju katerega se mi je v grlu naredi velik cmok…..
  Naj, naj prispevek vašega bloga.

  Ob prebiranju vrstic se mi od nekod prikrade vonj po garam masali in kardamonu – delček Indije, ki smo jo doživeli (dvomim, da temu sploh lahko tako rečem) lani v indijski četrti Kuala Lumpurja. Nepozabno dobra hrana…upam, da bomo kdaj zbrali toliko poguma in jo okusili tudi v Indiji.
  Prepričana sem, da ste marsikomu za vzgled, predvsem za v vzpodbudo, da prestopi iz instant turista, ki se predaja črednemu nagonu in bezla za vodičem, v pravega popotnika, ki sam raziskuje in z odprtimi očmi in dušo požira lepote sveta.

  Uživajte kolikor se le da !
  Diana

 3. Manja

  Vaaaaaaauuuuuuuuuuuuuu Bračkovi, hvala da delite z nami. Se upam podpisat pod vse kar sta napisala……heheh…..Uživajte še naprej. Sairam
  Manja

 4. Justike

  Draga moja, zelo si lepo napisala. Zato me že od nekdaj vleče v Indijo in vem, da enkrat bom te lepote videla tudi jaz. Bova pa z Tonejem na stara leta odpotovala sama..
  Lepo se imejte in lepe pozdrave vsem!

  Nataša

 5. Sabrina

  Dragi deda, babi, Jasmina in Simon. Hvala za komentarje, ja zagotovo se v Indijo se vrnemo, se prej pa seveda domov:-). Lep pozdrav vsem iz cudovite peščene plaže, kjer smo se naselili in uzivamo. Slika sledi….

 6. Jasmina

  Zelo lepo napisano – se vidi, da ljubiš indijo! Gotovo se boste še vrnili, ne? 🙂

 7. Deda

  To je najbolj čustven in globok članek, kar sem jih prebral, pa te poznam saj veš od gdaj, potujte naprej učite se uživajte in VRNITE se.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja