Zeleni šarmi Slovenije

Poletje se je za letos dokončno poslovilo. To pomeni, da smo opravili s poletnimi počitnicami in aktivnostmi, ki zahtevajo sončno toplo vreme (koliko ga je pač letos bilo) in se začeli predajati jesenskih izletom ter morebiti pripravljati na zimo. Popotniških idej je seveda veliko preveč, glede na razpoložljive možnosti, zato je treba dobro premisliti in izlete oz. potovanja skrbno izbrati. Najpreprosteje se je seveda odpraviti nekam po Sloveniji, ki kljub majhnosti ponuja toliko lepot, da jih je ob primernem doziranju dovolj za vse življenje. Treba je le odložiti daljinca, se obuti in iti ven ali zaviti z avtoceste in se zapeljati po kakšni lokalni poti. Za to ni treba po novo športno opremo, treba si je le vzeti čas.

Zraven tega so izleti po Sloveniji najcenejša oblika potovanj. A le za nas, ki imamo to srečo, da tukaj živimo. Za celodnevni izlet po čudoviti in brezplačni naravi, ki nas obkroža, ne potrebujemo ničesar drugega kot nekaj evrov za pot, da se pripeljemo do izhodišča. Stroške s hrano in oblačili pa imamo tako ali tako tudi, če ostanemo doma. Pomislite, koliko več morajo za potepanje po Sloveniji plačati tujci. Ti morajo zraven tega plačati še pot, prenočevanje, če pridejo za več dni, vodenje in še kaj. Pa ne mislite, da pridejo zato, ker je Slovenija zanje poceni. Bi verjeli, če zapišem, da tuje agencije prodajajo 9 dnevno potovanje po Sloveniji za 7.000 ameriških dolarjev? Pa je res! Obisk Bleda, Ljubljane, Postojne, izlet po logarski dolini, rafting na Soči in še nekaj malenkosti, stane od 5.500 EUR na osebo naprej. Seveda to prodajajo kot pravljično destinacijo Awarded one of National Geographic’s 2014 Tours Of A Lifetime, this eco-friendly, culturally rich and appetizing adventure is the stuff that legends is made of.”

Sedaj verjamete, da živimo v pravljični deželi? “Blessed with an abundance of old world charm, alpine paradises, castles straight from storybooks, villages locked in time and a pastoral countryside so perfect it doesn’t seem real, this private guided journey through one of Europe’s best kept secret, Slovenia, packs quite a punch for anyone after eco-friendly adventures, wide open spaces and food fresh from the farm.

A pustimo pravljice, prodajne slogane in turizem za bogataše. Dejstvo je, da lahko vsak kraj v Sloveniji obiščemo na enodnevnem izletu, kar je precej enostavneje in ceneje, kot tisti, ki v Slovenijo pridejo od daleč. To sicer ni primerljivo, a vendar bi bilo lepo, če bi se lepot, ki nam jih ponuja Moja dežela, bolj zavedali in jih tudi obiskovali. Vse, kar je treba storiti, je izrabiti priložnost, ki sem nam ponuja pred vrati in se podati na izlet.

Zbudil sem se zjutraj in našel svet na pragu. (Loesje)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja