S prstom po zemljevidu

Nazadnje sem zapisal, da ne bomo prepotovali celega sveta, saj to nikdar ni bil naš namen. Vsekakor pa si še danes, po vseh letih potovanj po svetu, še vedno želimo obiskati čim več privlačnih krajev. A takšnih, ki bi bili po našem okusu (kot sem že omenil) ni tako veliko, kot bi si človek mislil. To nazorno prikazuje zemljevid krajev (glej spodaj), ki smo jih že obiskali. Največja koncentracija teh krajev je seveda v naši bližini; Evropa z bližnjo okolico, od Turčije na jugu, do Norveške na severu ter Portugalske in Irske na zahodu. To je jasno, saj so nam ti kraji tako blizu, da jih je mogoče doseči s kratko ali malce daljšo vožnjo z avtomobilom (ali še bolje z motorjem).

Naslednja visoka koncentracija obiskanih krajev je v jugovzhodni Aziji in na indijski podcelini. To je predel sveta z deželami, ki so nam najbolj pri srcu, zato smo ga obiskali že velikokrat. Sledi prav tako privlačna, a od Azije povsem drugačna, Latinska Amerika. Tudi tam smo obiskali že vse dežele, ki so nas pritegnile; od Ognjene zemlje, tako rekoč tik ob Antarktiki, do tropskih dežel ob ekvatorju, Mehike in Karibov. S tem se predeli sveta, kjer smo obiskali več dežel, končajo. Ostali kraji, ki smo jih obiskali, prav izstopajo, saj so izven naših »standardni« poti. Tako smo obiskali nekaj (za naše pojme odročnih) predelov severne Amerike, Tokio, Iran in Avstralijo. To je vse.

Na zemljevidu so jasno vidne vrzeli: Afrika in Arabski polotok, Rusija in Kirgi, Kaza in drugi *stani ter severna Amerika. Razen tega, da nas dežele s teh koncev sveta še niso pritegnile, oz. ne ustrezajo našim zahtevam, posebnih razlogov, zaradi katerih tam še nismo bili, ni. A četudi bi odpotovali v npr. Rusijo, tistih nekaj privlačnih krajev, ki bi jih v tej gromozanski deželi obiskali, ne bi zapolnilo praznine. Zemljevid popotniških destinacij sveta je pač takšen, kot marsikaj na tem svetu, neuravnotežen. Zato bomo na zemljevid obiskanih krajev žebljičke še naprej pripenjali v nam privlačne in dosegljive predele sveta, tako, da bo tam koncentracija obiskanih krajev še višja. Kljub temu pa upam, da nam uspe zabiti kakšen žebljiček tudi v katero od vrzeli in tako popestriti naš zemljevid (in morda še kaj).

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja