Dia de los muertos

Dan mrtvih v Mehiki ni dan za žalovanje za umrlimi, temveč je dan za norčevanje iz smrti. Dan mrtvih v tej deželi je razlog za zabavo, ki vključuje tudi posebne rituale in okraševanje. V tem času ljudje obiščejo pokopališča, kjer obujajo spomin na preminule in to ob spremljavi rož, hrane, žive glasbe in alkoholnih pijač.” Povzeto po zapisu v lokalnem mehiškem časopisu v angleščini.

Mehičani namreč menijo, da bi z žalostjo in žalovanjem užalili mrtve. Zato ob dnevu mrtvih častijo tisto, v čemer so pokojniki za čas življenja najbolj uživali. Tridnevno praznovanje dneva mrtvih zaznamujejo rože, kruh mrtvih, lobanje iz sladkorja, okostnjaki v vseh mogočih oblikah, okraski iz papirja, hrana in še kaj.

Za tujce, ki v tem času obiščemo Mehiko in smo lahko priča temu nenavadnemu običaju, je to resnično nekaj edinstvenega. V zadnjem tednu smo videli toliko nenavadnih, s smrtjo povezanih običajev, da si je to nemogoče predstavljati. Najbrž tudi zaradi tega, ker se ta običaj pri nas praznije povsem drugače. Zadnji takšen prizor, ki smo mu bili priča, je bila dirka lobanj! Kakšen kilometer dolgo cesto skozi središče mesta Aguascalientes, kjer smo pravkar, so zaprli za promet. Nato se je po njej zapodilo več tisoč v mrtvaške glave, okostnjake, zombije in podobne strašljive maske nanašemljenih ljudi. Maraton, ki mu na svetu menda ni para.

V zadnjih dneh, odkar so potekale priprave na dan mrtvih, smo v vsakem kraju, ki smo ga obiskali, videli ogromno mask. Najboljše so tiste s poslikanimi obrazi. Nekatere od njih so takšne, da ti ob pogledu nanje zastane dih.

image_2
image_0
image_1

Namaskirani so prodajalci v trgovinah, receptorji, natakarji, otroci in odrasli. Vsaka trgovina prodaja suvenirje z motivi mrtvaških glav. Prav tako raznorazne sladkarije. Izložbe in ulice so okrašene z lutkami-okostnjaki, ki so vedno oblečeni v praznična oblačila v zabavnih situacijah, ki ponazarjajo zabavno plat življenja. Pri vsem skupaj pa je najlepše, da se vse dogaja zunaj na ulicah. Če se procesiji oz. paradi priključijo še glasbeniki ali mariačiji, je doživetje popolno.

Ni kaj, praznovanje dneva mrtvih v Mehiki je zabava. Sodeč po videnem, se njihov pogled na življenje in smrt morda razlikuje od našega. Kdo bi vedel… Morda slovita mehiška slikarka Frida Kahlo, ki je na svojo zadnjo sliko, ki jo je naslikala pred smrtjo, zapisala:

Viva la Vida! (Naj živi življenje!)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja