Nora doživetja v 2015

V zadnji objavi v lanskem letu sem pisal o tem, kaj pričakujemo od novega leta in omenil nekaj destinacij, kamor si morda želimo potovati. A tokrat pustimo naše želje, cilje in možnosti ter poglejmo, kaj nam za to leto na področju potovanj svetujejo drugi. Predlogov je seveda nešteto, saj so namenjeni različnim ljudem, ki različno dojemamo to, kaj je za nas potovanje, pustolovščina ali izlet. Načrtovanje “klasičnega” dopusta bolj ali manj obvladujemo vsi in ker svet postaja vsako leto manjši in ker je na voljo kar nekaj neverjetno zanimivih in nenavadnih predlogov za potovanja, sem se v ta namen izbral le tiste, ki se mi zdijo najbolj nagrajujoči. V smislu, da nas potovanje čim bolj obogati s čemerkoli že, kar pač od njega pričakujemo. Bodisi je to sreča, zadovoljstvo, uspeh, pogum, spoznanje, odklop od vsakdana ali kaj drugega.

Peš po kraljevi poti Caminito del Rey, Španija. Gre za eno najbolj vrtoglavih pešpoti v Evropi, ki se, potem, ko je bila dolga leta zaradi nevarnosti zaprta, letos ponovno odpira. Izvrstna priložnost za vse, ki si zaradi strahu pred višino ali morda zaradi česar drugega, ne upajo v gore. (Čeprav je ta pot na nekaterih mestih bolj izpostavljena, kot povprečne planinske poti pri nas.) Nekaj fotografij in video za pokušino: http://expertvagabond.com/caminito-del-rey/

Z avtomobilom po Islandiji, otoški državici, posejani z naravnimi znamenitostmi, ki jim ni para. Ognjeniki, gejzirji, slapovi, severni sij itd. Če si ne upate sami, se lahko priključite kateri od skupinskih potovanj, ki jih organizirajo slovenska agencije.

Haiti, dežela orkanov, potresov in poplav. Karibi, kjer je zraven turkiznega morja zagotovljen tudi kulturni šok. Ne le zaradi Vuduja, črne magije, ampak zaradi tega, ko smo priča prizorom, kjer vidimo, koliko več truda in časa morajo ljudje ponekod vložiti v golo preživetje.

Združeni arabski emirati. (Možnost) streznitve za tiste, ki mislijo, da je bogastvo v denarju, ne kje drugje. Najvišji hotel, najhitrejši rollercoaster, 64 kilogramov težek zlat prstan, največji šoping center na svetu s 65 milijoni obiskovalcev letno, največji umetni otok, največja knjiga, največji ognjemet in še marsikaj največjega in najhitrejšega na vsem svetu. Skratka, same uporabne stvari, ki jih je mogoče kupiti za precej denarja.

Arktično križarjenje po norveških fjordih. Tako poleti, ko sonce (skoraj) ne zaide, kot pozimi, ko sonce ne vzide, je norveška obala (ob lepem vremenu) nekaj resnično izjemnega. Še bolj neverjetna pa je cena, saj je mogoče enotedensko križarjenje dobiti že za 600 evrov. Izvrstna priložnost, da skupaj z nekom preživite ves teden v 5 kvadratnih metrov veliki kabini. Več na http://www.hurtigruten.com/en/.

Zapuščeni kraji po svetu. Za vse, ki želijo videti, kakšen je resnični postapokaliptičen svet: http://www.dirjournal.com/info/abandoned-places-in-the-world/.

27 nadrealističnih krajev, kjer boste mislili, da ste se znašli na drugem planetu: http://www.buzzfeed.com/ariellecalderon/surreal-places-to-visit-before-you-die.

Da pa niso vsi predlogi nametani kar tako čez palec, dodajam še seznam 25 najbolj priljubljenih popotniških destinacij v letu 2015: http://www.bootsnall.com/articles/15-01/top-25-destinations-indie-travelers-2015.html

V izbor nisem vključil krajev, ki smo jih mi že obiskali, tako, da je povsem mogoče, da tudi sami iz tega seznama dobimo kakšno idejo. Seveda pa je tudi v naši neposredni bližini ali vsaj bližnji okolici mogoče najti kraje, ki ponujajo izjemno nagrajujoča doživetja. A prav zato, ker je te relativno preprosto najti, sem izbral takšne bolj eksotične. Seveda pa marsikatero neprecenljivo izkušnjo, ki nam obogati življenje, doživimo doma. Ampak tega, kar nam dajejo potovanja v eksotične dežele, doma in v bližnji okolici niti približno ne moremo doživeti. Res pa je, da najsi se še tako trudimo in dirjamo po svetu in se predajamo neverjetnim pustolovščinam in spoznavamo najbolj odročne kotičke sveta, vsega, kar je na tem svetu, ne moremo doživeti. Lahko pa veliko…

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja