Kakšen način potovanja izbrati

Pogosto omenjam malce nenavadno besedo, ki jo rad slišim v izvirniku, saj ima tako neposreden pomen – rewarding, katere slovenski prevod bi naj bil – nagrajujoče. S tem pojmom želim opisati nagrado ali dobiček (seveda ne v denarju in materialnih dobrinah) naložbe v obliki potovanja. Na potovanje se namreč odpravimo zato, ker od tega nekaj pričakujemo, četudi je to zgolj pobeg od vsakdana.

Potovanja nas bogatijo, ko o njih razmišljamo, saj se takrat informiramo o krajih in deželah. Bogatijo nas, ko se nanje pripravljamo, saj se soočamo z izzivi, kot je pridobitev viz, nakup letalskih vozovnic, organizacije prevoza s trajektom ipd. Bogatijo nas, ko se soočamo s kulturnim šokom. Bogatijo nas, ko se nanje spominjamo in s pridom uporabljamo izkušnje, ki so nam jih potovanja dala. Ne pravijo zaman, da so potovanja šola za življenje. Potovanja so naložba, o tem ni dvoma. Zaradi tega je smiselno razmisliti o tem, kateri način potovanja izbrati, da bo kar najbolj nagrajujoče.

Načinov, na katere lahko potujemo, je ogromno. Lahko potujemo sami, z ženo, z družino, z otroki, s prijatelji ali v skupini neznancev. Lahko potujemo peš, s kolesom, motorjem, avtom, avtodomom, ladjo, jadrnico ali kar z več prevoznimi sredstvi. Lahko odpotujemo v sosednji kraj, na drugi konec Slovenije, na hrvaško morje, po Evropi ali v daljni svet. Lahko se odpravimo na roadtrip, planinski izlet, kolesarjenje, križarjenje ali v neznano z avtostopom. Lahko potujemo v lastni režiji, s sindikatom, klubom popotnikov, turistično agencijo in še kako. Lahko potujemo na karneval, koncert, na ogled mesta, na morje, v hribe ali po neki deželi po dolgem in počez. Lahko potujemo v razvite dežele, kjer se cedita med in mleko ali v dežele, kjer se nam ob prizorih revščine ljudje zasmilijo v dno duše. In še in še. Vseh kombinacij in načinov, na katere lahko potujemo, je ogromno. A katerega izbrati?

Izbira je v veliki meri odvisna od naših zmožnosti in želja ter seveda razlogov, zaradi katerih se na potovanje sploh odpravljamo. Način potovanja, ki ga bomo izbrali, kadar se na potovanje odpravimo zaradi tega, ker nam dolgčas, je zagotovo drugačen kot takrat, ko se na potovanje odpravljamo, ker želimo spoznati življenje ljudi na drugi strani zemeljske oble. Kadar se želimo odpočiti od službe in z družino v miru preživeti nekaj časa na morju, bomo zagotovo izbrali drugačen način potovanja, kot takrat, ko se v nas prebudi pustolovski duh in bi se radi lotili nečesa drznega in divjega. Če k vsem tem možnostim prištejemo še trud ter razpoložljiv čas in denar, ki smo ju pripravljeni za potovanje nameniti, je zmeda popolna.

Seveda se vsej tej zmešnjavi lahko relativno preprosto izognemo, če natančno vemo, kaj od potovanja pričakujemo ter kje in kako bomo do tega prišli. Lahko se s tem zadovoljimo, tako da nam ni treba preizkusiti ničesar novega in to je za nas najbolj nagrajujoč način potovanja. Kadar pa želimo, da bi bilo naše potovanje nagrajujoče kako drugače, oziroma si želimo od potovanja nekaj več, bo najbrž treba preizkusiti kakšen nov način potovanja.

O tem, kako se tega podviga lotiti, prihodnjič.

2009-Malezija_39

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja