Kam potovati v letu 2022?

Pred enim letom sem se spraševal isto vprašanje in podelil široko paleto idej velikih organizacij za potovanja v letu 2021. Prepričan sem, da je marsikomu uspelo realizirati popotniške načrte, ki jih je imel za lansko leto. Morda najbolj zagretim popotnikom in tistim, ki so imeli posedanja doma vrh glave in so se odločili, da odpotujejo nekam daleč.

Bo letos drugače? Po eni strani si želim, da bi bilo mogoče ponovno tako preprosto potovati tudi v daljne dežele. Po drugi strani pa si tega ne želim, saj je bilo v zadnjih letih pred kovidom preveč potovanj, ki so jih spodbudile nizke cene letalskih prevozov, tako, da je število obiskovalcev postalo nevzdržno za prenekatero destinacijo. Kovid se je izkazal kot zelo učinkovit ukrep proti preobilici potovanj. Sprva seveda preveč, ko se je vse zaprlo, žal marsikaj trajno. A dejstvo je, da ukrepi in strah pred kovidom enakopravno omejujejo število potovanj revnim in bogatim. Ključni pogoj za potovanje morda ne bo več to, da imamo dovolj denarja, temveč to, da si dovolj upamo. Potovati si drznejo le tisti, ki si tega močno želijo in so za potovanje pripravljeni tvegati precej več, kot je bilo to potrebno še pred nekaj leti. Že proučiti in se pripraviti na vse potrebne ukrepe, da do neke destinacije sploh pridemo, je za marsikoga zalogaj, s katerim se ne želi soočiti. Zraven tega je treba sprejeti precejšnjo tveganje morebitne odpovedi, sploh če se odločamo za potovanje v deželo, kjer si je potrebno daleč vnaprej priskrbeti vizum, letalsko vozovnico, najeti avto ipd. Potovanja tako (ponovno) postajajo resen podvig, kar nekako ni združljivo s pojmom počitnikovanja oziroma obdobja, ko bi se naj odpočili od rednega dela ali napornega vsakdana. Zato se mi zdi, da bo v kratkoročni prihodnosti predvsem v daljnje dežele potovalo precej manj ljudi, kot pred leti. Sicer nerad zrem ali celo napovedujem negotovo prihodnost, a letos imamo močno željo odpotovati nekam daleč. 13. januarja je namreč minilo tri leta, odkar smo se nazadnje vrnili z daljnega potovanja, z Myanmarja in Tajske. Tri leta! Najdaljša suša, kar smo jih doživeli, odkar potujemo.

Zato morda letos bolj, kot kadarkoli prej, naj velja rek; ni važno kam, samo, da se gre. Čim dlje, bi dodal.

Za vse, ki si letos tudi močno želite potovati, a še ne veste kam, pa nekaj idej. Prvi nabor se mi zdi nekaj prav posebnega.

New York Times – The 2022 list highlights places around the globe where travelers can be part of the solution

National Geographic – 25 amazing journeys for 2022

Afar – Where to Go in 2022

Lonely Planet – Best countires to visit in 2022

Nekam, kjer so takšni razgledi. Grčija 2021

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja