Kako do sanjskega potovanja

Dopustniška oziroma popotniška destinacija je ena izmed tistih reči, o katerih smo velikokrat primorani sklepati kompromise. In sicer med tem, kar si želimo in med tem, kar zmoremo. Zmoremo v smislu, da si lahko privoščimo in da si upamo. Seveda sklepamo kompromise pri marsičem, ne le pri izbiri kraja, kamor se odpravljamo na dopust, tudi pri nakupu avtomobila ali hiše, izbiri službe in nekateri celo pri izbiri življenjskega partnerja. Tega, kar si želimo, enostavno ne moremo vedno dobiti (o tem so že pred dobrimi štiridesetimi leti prepevali Stonsi). No, razen seveda, če smo dovolj skromni, da si želimo le tisto, kar vemo, da lahko dobimo ali dovolj bogati, da si lahko privoščimo karkoli. Ali pa, da smo tako vztrajni, da do tega, kar si želimo, pridemo s potrpežljivostjo in vztrajnostjo.

A ni dovolj sklepati kompromisov le pri izbiri počitniške destinacije, v obzir moramo vzeti tudi svoje druge želje. Če si bomo letos na primer privoščili sanjsko potovanje, bomo morali zategniti pas kje drugje. Ljudje imamo seveda različne prioritete, nekateri damo več na avto, drugi več na hišo, tretji več na to, kjer počitnikujejo in tako naprej. Ob tem se mi mimogrede poraja vprašanje, kakšno je razmerje med najetimi krediti za hiše, avtomobile in potovanja? Ugibam, da so krediti za potovanja na zadnjem mestu. Smo pa Slovenci na petem mestu na svetu! po številu lastniških stanovanj in hiš ter na osemnajstem mestu po številu avtomobilov na prebivalca. Tudi slovenskih popotnikov je vsepovsod polno. Kdo pravi, da gre Slovencem slabo?

Pravzaprav sem nameraval pisati o tem, kako se mi odločamo med tem, kam želimo in kam zmoremo odpotovati. Pri izbiri popotniške destinacije, moramo zraven denarja, ki ga imamo na voljo, upoštevati tudi čas, ki si ga za potovanje lahko privoščimo, kar vse skupaj še bolj zaplete. Namreč dežel, ki so za naše razmere zelo poceni in jih želimo obiskati je veliko, a kaj, ko so tako daleč, da se nam za teden ali dva tja ne ljubi potovati. Spet druge dežele pa so nam tako blizu, da jih zlahka obiščemo, a kaj, ko nam niso vedno dovolj privlačne. In naša naslednja sanjska destinacija, ki si jo v tem hipu najbolj želimo obiskati in imamo za to tudi realne možnosti, je Hrvaška. Neizmerno si želimo na Jadran. Tako dolgo je že tega, kar smo se nazadnje čofotali v Jadranskem morju, da se ne morem niti spomniti, kdaj je to bilo. Čez par uric pa bomo natrpali avto do zadnjega kotička, se zapeljali na enega izmed Kvarnerskih otokov in postavili šotor v prvem kampu, ki nam bo všeč. Sanjsko! A ni čudovito, da si lahko privoščimo sanjsko potovanje?

Povsem resno mislim; ni ga rajskega otoka na svetu, kamor bi se zdaj raje odpravil kot na Jadran. A ne zaradi tega, ker sem tako skromen, da si želim le to, kar vem, da lahko dobim. Prav tako nisem tako bogat, da bi si lahko privoščil karkoli. Preprosto zato, ker si oddiha na Jadranskem morju želim in ga tudi zmorem. Brezkompromisno.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja