Popotniki – ptice selivke

Zadnjo objavo sem zaključil z mislijo, da nam zgolj dejstvo, da je neka destinacija v nekem času primerna za obisk, prav nič ne pomaga. Le zakaj? Zato, ker smo mi tukaj, za obisk primerni Maldivi pa kakšnih sedem tisoč kilometrov (in najbrž prav toliko evrov) proč! 

Kadar razmišljamo o najprimernejšem času za potovanje v neko deželo, nikakor ne moremo mimo časa, ki najbolj ustreza nam, da odpotujemo. Redki imajo srečo, da lahko potujejo kadarkoli se jim zljubi. Večina nas je bolj ali manj vezanih na obveznosti, termine, dopuste, počitnice, praznike in podobne časovne okvirje, ki nam določajo najprimernejši čas za potovanja. In v največji meri je ravno temu času prilagojena tudi izbira destinacije. Tako za marsikoga velja, da je poletje edini primerni čas za potovanja. Sploh ni pomembno ali je to zaradi počitnic, kolektivnega dopusta, navade ali česarkoli drugega, pri nas je pač najbolj običajno, da se gre na dopust poleti. Glede na to, da je to čas, ko so dežele v radiju nekaj tisoč kilometrov okrog nas najprimernejše za potovanja, zveni to popolno. Ali pa tudi ne. Poletje je namreč tudi idealni čas za nepotovanje. To je vendar čas, ko je doma v Sloveniji najlepše. To je čas, ko imajo dnevi največ sončnih ur, ko nas narava obdaruje, ko postavimo napihljive bazene in trampoline, prirejamo piknike, delamo na vrtu, skratka, to je čas, ko smo zunaj. Nam ta čas tako godi, da nas poleti na potovanja v eksotične dežele preprosto ne vleče. (No, malce že.) Ampak, ko se novembra sonce skrije, takrat bi potovali, pa če je treba na drugi konec sveta!

Mislim, da ta stavek iz spletne strani neke agencije pove vse: “The high-season for Costa Rica tourism lasts from late November until April, when people from the northern latitudes are generally seeking warmer conditions.” Tako je, od novembra do aprila je najprimernejši čas za potovanja, takrat namreč iščemo sonce! Morda je prav turobno vreme raison d’etre potovanj v eksotične dežele. 

Žal pa vse skupaj ni tako preprosto, saj več tednov trajajoče potovanje zahteva veliko usklajevanj in prilagajanj že kar se termina tiče, da o vsem drugem ne govorim. Tudi pri potovanjih je tako, da pogosto iščemo tisto, česar ni oz. za nas ni dosegljivo. V preteklih mesecih smo prejeli več vprašanj v zvezi z izbiro primerne popotniške destinacije v zimskem času. Zvenela so približno takole: “Sredi decembra želimo odpotovati nekam, kjer je zanimivo, blizu, toplo, varno in poceni, kaj priporočate?” Da ne bo pomote, tudi mi smo se to velikokrat vprašali!

In kakšen je odgovor na to vprašanje? “Dežele, ki bi ustrezala tem pogojem, ni!” Žal. Bližnjih toplih krajev decembra ni. Treba je dlje. Če gremo malce dlje, proti najbližjim toplim krajem, naletimo na arabske dežele, ki pa niso niti ne vem kako blizu, niti dovolj tople pozimi, niti varne, skratka so nekje vmes. Alternativa so Kanarski otoki, ki so sicer varni in relativno topli ter poceni, ne bi pa mogel reči, da so zanimivi; so počitniška, ne popotniška destinacija. Treba bo še dlje, vsaj osem ur na letalu. Kar ni niti blizu, niti poceni, bo pa najbrž toplo in zanimivo.

Skratka, če želimo, ko je pri nas zima, odpotovati tja, kjer sije toplo sonce, moramo skleniti kompromis. Prilagoditi se moramo možnostim, ki jih imamo na razpolago in nekatere zahteve preprosto izločiti, drugače ne gre. A to je najbolje storiti šele, ko se odločimo, koliko časa, denarja, udobja in varnosti smo za potovanje pripravljeni žrtvovati. Pri tem vsekakor velja, da več kot v potovanje vložimo, več od potovanja dobimo. Šele takrat izberimo destinacijo, takšno, ki najbolj ustreza našim (z)možnostim in seveda željam.

Izbira najprimernejšega časa za potovanje nikakor ni trivialna zadeva. Zahteva raziskovanje, dogovarjanje, prilagajanje, odrekanje in žrtvovanje, celo več, kot samo potovanje. Vsekakor pa je treba najprej začeti pri sebi in se vprašati: “Kam želim odpotovati in čemu sem se za to pripravljen odreči?”

p.s.: mi smo odgovore na ti vprašanji končno našli, tako, da se po dolgem času znova odpravljamo na pravo potovanje!

4 Replies to “Popotniki – ptice selivke

 1. Davor

  Pozdravljeni!

  Zelo nas veseli, da nas spremljate že od samega začetka, še bolj pa, da smo vam vzor. In seveda čestitke za pogum, da ste začeli potovati kot petčlanska družina, kar nikakor ne more biti preprosto.

  Želim vam, da se vaše prvo zimsko potovanje izide tako, kot si želite.

  Srečno!

 2. Nataša

  Pozdravljeni.
  Že od vašega enoletnega potovanja vas spremljam in moram reči, da ste nam navdih in vzor. Tudi meni osebno je bilo potovati neizmerna želja pa sem vedno videla celo vrsto preprek. Smo namreč petčlanska družina, otroci so malo starejši (ena je srednješolka), potem so tu še službe, pa denar, ki ga ni nikoli dovolj, skratka milijon izgovorov, da ostaneš doma. Pa smo se kljub temu opogumili in začeli potovati. Najprej po Evropi z avtom in šotori, nato malo dlje, z nahrbtnikom na rami, vedno pa smo potovali poleti. Drugo leto gremo prvič pozimi, februarja. In res je, to za sabo prinese celo vrsto težav, usklajevanj, sklepanj kompromisov, odrekanj. Ampak želja je tako velika, da bomo vse premagali. Strinjam se s stavkom, da kolikor v potovanje vložimo, toliko od njega dobimo, mislim pa, da tu velja predvsem vložena energija, čas, trud in ne toliko denar.
  Pa srečno v Aziji.

 3. Davor

  Letimo v Bangkok, tja, kje se je vse skupaj na nek način začelo. O tem, kako in kam naprej, pa še razmišljamo. Bom skušal kaj o tem zapisati to nedeljo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja