Znova potujemo v Azijo

Že zelo dolgo nismo potovali. Potovali nekam, kjer je daleč in hkrati povsem drugače, kot doma. Po vrnitvi z enoletnega potovanja smo se sicer petkrat odpravili na potovanje, a le dvakrat izven Evrope; enkrat v Iran, drugič v Portoriko. Ostala potovanja smo opravili po Evropi in Turčiji. Na teh potovanjih je bilo lepo, zanimivo in pestro, imela so vse sestavine, ki jih od dežel, kamor potujemo, pričakujemo, razen ene. Ena majčkena podrobnost je manjkala. Eksotika. Po to se odpravljamo sedaj.

Pred dobrim letom sem pisal o popotniških destinacijah, ki bi jih radi obiskali v prihodnjem letu. Takrat sem zapisal, da se bom z izbiro popotniške destinacije za leto 2012 ubadal šele, ko se bomo odločili, kaj bomo v zvezi s potovanji v tem letu sploh počeli. (Sicer se s tem, kaj zapišem, kasneje več ne ukvarjam, saj se svet ne vrti po mojih pričakovanjih ali napovedih. Raje se, koliko je to mogoče, prepuščam spontanosti, in tako prestopim okvirje, postavljene z oklepanjem na preteklost.) A tokrat sem se ujel v lastno napoved, saj se odpravljamo v dežele, ki sem jih omenil kot destinacije, ki bi jih v prihodnosti želeli obiskati.

Potujemo tja, kjer se je na nek način vse skupaj začelo. V deželo, kjer sva s Sabrino prvič na lastni koži občutila eksotiko in nenavadnost ter očarljivost in privlačnost Azije. To je bilo prvo pravo potovanje v neznani, daljni svet. Še danes, veliko let kasneje in po obiskanih več kot desetih azijskih deželah, ima ta dežela posebno mesto v najinem spominu. Prve ne pozabiš. Zraven tega je to prva in zadnja dežela, ki sva jo obiskala v organizirani skupini, tako preko turistične agencije, ne kot popotnika. Morda ravno zaradi tega ni omenjena nikjer na naši spletni strani. Tudi v času enoletnega potepa po svetu smo pomislili na to, da bi deželo obiskali, pa nekako ni prišla na vrsto. Če sem natančen, tudi sedaj ni na vrsti. Je zgolj odskočna deska za sosednje dežele, kamor se v resnici odpravljamo.

Tajska meji na tri države, ki jih še nismo obiskali: Burmo (Mjanmar), Laos in Kambodžo. Vse tri dežele nas že dolgo privlačijo in končno imamo priložnost, da jih obiščemo. Vseh seveda v okviru enega potovanja ne moremo obiskati, saj imamo tokrat na razpolago le pet tednov. Zato smo se odločili, da obiščemo Laos in morda še Kambodžo ali Burmo. Ne vem. Bomo videli, kako se bo potovanje odvijalo, načrtov takorekoč nimamo. A kaj zato, glavno, da potujemo! Da se po dolgem času znova prepustimo pustolovščini – potovanju po neznanih eksotičnih deželah in to na način, kot ga imamo najraje – spontano.

2 Replies to “Znova potujemo v Azijo

  1. Davor

    Pozdravljena Maja, veseli nas, da spremljate naše popotniške zapiske in da ste kupili ter prebrali našo knjigo. Sem prebral vaš blog in priznam, da ste se v Kambodži lotili precej zahtevnega podviga. Srčno upam, da vam uspe.

    Res pa imam nekaj tehničnih vprašanj o Laosu in Kambodži, vam napišem mail.

    Očitno ne bo tako preprosto, ne najdem vašega e-naslova. Če mi ga napišete, vam pišem…

  2. majaf

    Pozdravljeni! Vaš blog berem že precej časa in tudi vašo knjigo sem kupila in prebrala. Uživam ob prebiranju vaših dogodivščin. Tudi sama rada potujem, trenutno sem v Kambodži, prejšnji mesec pa sem bila v Laosu. Obe državi sta prijazni za popotnike in prepričana sem, da se bosta tudi vam prikupili. Če potrebujete kakšne informacije, se oglasite.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja