Pozdrav iz Bangkoka

V mestu angelov, kot Bangkok imenujejo domačini, smo ostali tri dni. Več kot dovolj, da smo se ga naužili. Zadušljiva metropola jugovzhodne Azije, ki jo ima za dom kakšnih deset milijonov ljudi, je bolj kaotična, kot privlačna. Sedaj, ko smo videli večino velikih azijskih prestolnic, si upam trditi, da je Bangkok resnično nekaj posebnega. Od vseh velikih mest, se mi zdi, da so prav tukaj čutila obiskovalcev izpostavljena najtežji preizkušnji. Vse se namreč dogaja zunaj, na ulicah. In ko se kot obiskovalec znajdeš na ulicah Bangkoka, ni ničesar, kar bi te lahko na to pripravilo. Kvečjemu lastna izkušnja.

Le kako naj ulice Bangkoka opišem le z besedo, ko pa jih doživljam z vidom, sluhom, vonjem, okusom in tipom?

Ulicam vladajo avtobusi, avtomobili, motorji in tuk-tuki, ki povzročajo strašen hrup in še hujši smog. Pešci smo jim v napoto tudi na pločnikih. No, če tem ozkim hodnikom speljanim med uličnim prodajalci, kabli in cestiščem sploh lahko rečem pločniki. Preostale kotičke površin, ki niso namenjene prometu, pa zasedajo stojnice s hrano, s katerih se širijo neverjetne vonjave. Od odvratnega smradu, do mamljivih vonjav. To je tam, kje kuhajo brez tekoče vode in posodo perejo dobesedno na cesti v vedrih polnih rjave vode. Še danes se spomnim, kako se nama je to gabilo, ko sva se s Sabrino pred 16 leti sprehajala po teh istih ulicah. A takrat na to, da bi jedla na ulici nisva niti pomislila! Sedaj, ko imava otroke, pa smo v eni teh uličnih restavracij zaužili prvo tajsko večerjo. Po treh dneh tajske hrane, lahko trdimo, da je bil to najbolj okusen obrok na Tajskem do sedaj.

Zraven gneče, hrupa in vonja je tukaj še en faktor, ki najbolj izrazito vpliva na počutje popotnika v Bangkoku, in sicer vročina. Bangkok bi naj bil po nekaterih podatkih najbolj vroče mesto na svetu. A tokrat imamo srečo, saj je tukaj zima. Kar pomeni, da so temperature sicer čez 30, a ob nizki zračni vlažnosti to ni prehudo.

Torej gneča, hrup, vonj in vročina, štiri najbolj izrazite značilnosti Bangkoka, ki so tako intenzivne in vseprisotne, da so naša čutila dobesedno poplavljena. Kar pa seveda ni slabo, a o tem morda ob kateri drugi priložnosti.

2 Replies to “Pozdrav iz Bangkoka

 1. Davor

  Zdravo vi trije! Res je, tukaj imamo popolnih 32 stopinj, sončno vreme. Še sam ne morem verjeti, da je to sredi naše zime mogoče. Očitno že predolgo nismo potovali…

  Pravkar sedim ob bazenu pod palmo in gledam, kako se Maša in Sara kopata. Popolno.

  Pozdrav v domače kraje!

 2. Jaka, Helena, Grega

  Pozdravljeni, največji avanturisti, kar jih poznamo.
  Ker je tukaj precej turobno vreme in dežuje, si skoraj ne moremo predstavljati, da pa zdaj vi uživate v poletnih temperaturah.

  Pošiljamo vam lepe pozdrave v tople kraje in uživajte, kolikor se le da! Se vidimo drugo leto.
  Mi3=

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja