Ponovno doma

Domov smo se vrnili že pred tremi dnevi, a še vedno prihajamo k sebi. Doma je takorekoč vse drugače, kot je bilo na potovanju. Razlik je preprosto preveč in še velikanske so, zato se ne moremo kar čez noč vrniti v ustaljeni ritem. Glede na to, da smo bili na potovanju več kot mesec dni, je naš ritem sedaj v popotniškem, ne v domačem načinu. Če k temu dodamo še 44 ur, koliko je trajala pot do doma, je jasno, da potrebujemo nekaj dni, da se privadimo.

Razlik med potovanjem in bivanjem doma je toliko, da bi lažje naštel podobnosti. A bom raje omenil razlike, zaradi katerih se moramo, ko se vrnemo iz potovanja, prilagoditi domu. Zanimivo, da se precej lažje in hitreje prilagodimo na nove okoliščine, ko odpotujemo in se znajdemo v neznani deželi, kot pa, ko se vrnemo domov v znano okolje.

Prva, najbolj očitna in občutna razlika je seveda temperatura. Ko smo zapustili Bangkok, je bilo tam sončno pri 33 stopinjah Celzija. Ko smo prišli domov, je bilo zunaj minus ena, v hiši pa plus dve stopinji Celzija. Naj si še tako zatrjujemo, da na nas vremenske razmere ne vplivajo, je resnica precej drugačna. Dejstva, da si en dan še v kratkih hlačah, naslednji dan pa že v bundi, ne moreš kar tako ignorirati. Brrr!

Naslednja je šesturna časovna razlika, ki je zmedla naš bioritem. Ta ni tako huda, pač hodimo spat s kurami, zbujamo pa se ob treh, štirih zjutraj. Še dan, dva pa se bomo uskladili z domačim časovnim pasom.

Precej drugače je tudi z obveznostmi, ki jih na potovanju, razen tega, da pazimo nase, nimamo. Na potovanju nam ni bilo treba skrbeti za nič. Ko smo bili lačni, smo šli v restavracijo, spali smo v hotelih, prevažali so nas drugi. Jasno, da moramo doma za vse to poskrbeti sami. Saj se ne pritožujemo, naša hiša je najboljši hotel, naša kuhinja je najboljša restavracija, vožnja z našim avtom pa je udobnejša od vožnje na kateremkoli javnem prevoznem sredstvu. A te obveznosti, ki jih imamo doma, nam odrejajo, kako naj izrabimo čas. Medtem, ko nam je na potovanju na razpolago ves čas tega sveta.

Razlik med bivanjem doma in potovanjem po neznanih deželah je še veliko več. Omenil sem le te, ki so nam zdijo v teh dneh, ko smo se vrnili iz daljšega potovanja domov, najbolj izrazite.

O deželah, ki smo jih pravkar obiskali, smo nabrali veliko vtisov in fotografij. Ko uredimo vtise v glavi in fotografije na računalniku, jih objavimo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja