Najboljše izhodišče za potovanja

O tem, katere dežele se nam zdijo najprivlačnejše za potovanja, smo že pisali. Tudi to, katera dežela na svetu se nam zdi najboljša za življenje, smo že omenili. Kaj pa, katera dežela se nam zdi najbolj primerna kot izhodišče za izlete, počitnikovanja in potovanja? V smislu, da se na svetovnem zemljevidu dežela nahaja na položaju, od koder je relativno preprosto obiskati precej zanimivih krajev in dežel. To zagotovo ni Avstralija, kljub temu, da je dežela sama magnet za popotnike. Enako velja za Južno (morda kar vso) Ameriko. Kaj pa Evropa? Glede na neznansko raznolikost in pestrost, ki jih nudijo stara celina, arabski svet in Afrika, ki so nam relativno blizu, je treba priznati, da imamo odlično izhodišče za odkrivanje sveta.

Nazadnje sem pisal o najbolj zanimivih, vročih in poceni destinacijah, ki vabijo da jih obiščemo v letošnjem letu. Vse lepo in prav, a kaj, ko je večina omenjenih dežel tako daleč proč. In kar je daleč, povezujemo s tujim, neznanim in nevarnim. Zraven tega je pot do tja dolga, draga in naporna, da tropskih bolezni, tsunamijev in hurikanov niti ne omenjam. Seveda so to le strahovi in ovire, ki si jih sami postavimo, pogosto zato, da imamo opravičilo, da se v daljne dežele ne odpravimo. Ampak, kdo pravi, da je treba daleč? V sosednjih in bližnjih deželah je namreč toliko zanimivega in privlačnega, da se nam s prej omenjenimi strahovi in ovirami sploh ni treba soočati. Imamo morda Slovenci najboljše izhodišče za izlete, počitnikovanja in potovanja na svetu?

Takorekoč na dosegu roke so nam skorajda vsa področja človekovega zanimanja, ki nas mamijo, da se odpravimo od doma. Ste turist, ki išče oddih? Mladi popotnik, ki išče dobro družbo in samega sebe? Izletnik, pohodnik, alpinist? Adrenalinski odvisnež? Vas zanima arhitektura, religija, kultura, zgodovina? Stavim da, ne glede na to, v katerokoli od omenjenih kategorij sodite, lahko najdete nekaj zase v Sloveniji in bližnji (ali malce daljni) okolici. No, razen če vas privlačijo ledeniki, majevska, inkovska ali maorska civilizacija, tropski otoki, hinduizem, budizem in še kaj eksotičnega, zaradi česar bo treba dlje. A do morja, kjer so ene izmed najlepših plaž na svetu, je le nekaj ur vožnje. Tudi gore, ki se po lepoti lahko kosajo z najmogočnejšimi gorstvi sveta imamo doma. Sploh pa tega, da imamo v Sloveniji ogromno znamenitosti, lepot in mamljivih krajev menda ni treba posebej omenjati; da bi se le pogosteje spomnili na to, da jih obiščemo. Zdrava mera lokalpatriotizma ne more škoditi.

Res pa je, da je Slovenija majhna, zato je za kaj večjega treba čez mejo. Še vedno pa ne tako daleč, da bi bilo treba sesti na letalo. Tako je na primer do mesta, ki je bilo štirikrat izglasovano za najboljše mesto na svetu, le nekaj ur vožnje. To mesto je Dunaj. Če se vam zahoče naužiti se renesančnih lepot in kulinaričnih dobrot, se zapeljite do ene izmed najbolj priljubljenih turističnih destinacij na svetu, sosednje Italije. Zraven tega so nam relativno blizu tudi izjemna mesta, ki so bolj drugačna eno od drugega, kot kjerkoli na svetu na tako majhnem prostoru. Od Budimpešte, Sarajeva, Dubrovnika, Monaka, Rima, Prage, Pariza, Istanbula in tako naprej. Tako se je na relativno kratkem izletu po Evropi mogoče naužiti toliko različnih kulturno-zgodovinskih, naravnih, kulinaričnih in drugih lepot ter dobrot, kot nikjer na svetu. Če pa nam ni odveč za kakšne tri urice sesti na letalo in poleteti do Bližnjega vzhoda ali Afrike, se nam odpre še širša paleta možnosti, povsem nov svet.

Vsakdo, ki ga žene radovednost, zaradi katere neredko zapusti dom in se odpravi na izlet, oddih ali v odkrivanje neznanega, lahko prizna, da ima za to v Sloveniji izvrstno izhodišče – svet na dlani.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja