Kam potovati v letu 2013

Krepko smo zakorakali v leto 2013, čeprav tega zaradi dolge zime morda niti ne občutimo. Kmalu se bo treba odločiti, kam na letošnje potovanje, počitnice ali dopust. Seveda, če letos sploh nameravate odpotovati oz. dopustovati in to nekje, kjer še niste bili. Popotniških, dopustniških, počitniških, izletniških in drugih destinacij, primernih za vsak žep, je dovolj tako v neposredni bližini, kot na drugem koncu sveta. Vse kar je treba storiti je, uskladiti želje, potrebe in možnosti ter izbrati temu primerno destinacijo. Verjemite, vedno se nekaj najde, tudi za tiste, ki čutijo pomanjkanje časa in denarja. Kadar mi trpimo za tem sindromom, se odpravimo na kratek izlet na Pohorje, ki nas ne stane nič denarja, vzame pa nam le nekaj uric časa. Povsem dovolj za začasno zadovoljitev popotniškega apetita.

Usklajevanje želja, potreb in možnosti prepuščam vam, tokrat nekaj idej za tiste, ki se letos nameravate odpraviti tja, kjer še niste bili, a še niste povsem prepričani, kam.

Zanimive kotičke vredne obiska, ki jih ponuja Slovenija, tokrat izpuščam, informacije o njih najdete takorekoč na vsakem koraku. Gremo čez mejo, tako kot smo šli tukaj in tukaj.

National geographic za letošnjo pomlad priporoča kar nekaj zanimivih destinacij:
Praznik Holi, Indija. Gre za enega najbolj pisanih festivalov na svetu. Dobesedno, saj gre za festival barv. Pohitite, letos se začne 27. marca.
Praznik tulipanov, Nizozemska. Še en pisani festival, predvsem za ljubitelje cvetja. (Sabrina je ravno včeraj ugotovila, da nam nizozemski tulipani rastejo že šesto leto.)
Mendoza, Argentina. Trgatev meseca marca v menda največji vinorodni dolini na svetu.
Pot vina in oliv, Južna Afrika. Vedno znova me začudi, kako je lahko dežela na koncu Afrike tako sredozemska.

Zanimiv pogled ameriškega CNN na najbolj vroče destinacije Evrope v letu 2013:
Korzika, Francija. Pišejo, da bo francoski otok letos prvič gostil znamenito kolesarsko dirko Tour de France.
Reykjavik, Islandija. Ne verjamem, da je še katera dežela zaradi finančnega zloma postala tako popularna popotniška destinacija.
Istanbul, Turčija. Eno izmed najbolj čarobnih mest na svetu, ki smo ga lani obiskali tudi mi.
Helsinki, Finska. Simpatična severna prestolnica, kjer se poleti nenehno nekaj dogaja.

Glede na razmere je dobrodošel tudi seznam najbolj poceni destinacij v letu 2013, kot jih vidi Lonely Planet:
Najbrž se s tem kdo ne strinja, ampak na seznamu poceni destinacij se je znašla tudi Slovenija. Zanjo pišejo, da je ena izmed najbolj atraktivnih destinacij v Evropi in čudovita kot Švica, le da je manjša in prijaznejša do denarnice. Bravo!
Namibija. Puščave, safari in afriška plemena. Je potrebno kaj več?
Kambodža. Dežela, ki je pritegnila tudi nas. Res pa je, da nam ni uspelo priti skozi s 15$ na dan na osebo, kar kot minimum navaja Lonely Planet. Vsekakor gre za eno izmed najbolj zanimivih in hkrati poceni dežel.
Bolivija. Poceni prevoz, okusna in izdatna ulična hrana in široka paleta naravnih zanimivosti. Popolna južnoameriška destinacija.
Nepal. Še vedno ena izmed najbolj atraktivnih in hkrati poceni dežel na svetu. Čudi me, glede na to, koliko ljubiteljev gora je v Sloveniji, da se jih tako malo odpravi v Nepal. Pa ne recite, da je potovanje drago, saj smo na trekingu okrog Anapurn za hrano in spanje vsi štirje plačali manj kot 30 evrov na dan. Vključno z vodenjem in nosačem!

To je kratek povzetek letošnjih hitov, kot jih vidijo drugi. Izbira je ogromna, za vsakogar se najde nekaj. Treba je le uskladiti saj veste kaj.

2 Replies to “Kam potovati v letu 2013

  1. Andrej

    Mislim, da v Nepal ne potujejo zaradi dragih letalskih kart in zaradi časa, ker če hočeš uživat dober treking rabis min. 3 tedne, potem pa jim nič ne ostane za morje.
    Drugače je nepal izredno lepa in poceni drzava, edino smetenje na vsakem vogalu me je motilo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja