Koliko stane potovanje

Se morda kdo spomni reklamnega slogana drvečega avtobusa, ki ga je vozila Sandra Bullock v filmu Hitrost? Na zadnjem delu avtobusa je z velikimi črkami pisalo: “Denar ni vse!” Pod tem je v oklepaju pisalo “Ja, seveda!”

Vprašanja o tem, koliko nas je stalo naše enoletno potovanje okrog sveta, namreč še kar prihajajo. Jasno, saj je brez tega, da vsaj približno vemo, koliko nas bo daljše potovanje stalo, nemogoče načrtovati. Tudi nas je bilo strah, da bomo na potovanju ostali brez denarja in se bomo morali predčasno vrniti, a se nam na srečo ni bilo treba. Denar morda res ni vse, kot piše v omenjenem sloganu, žal pa brez njega potovanj ni. Razen seveda za redke izjeme, ki si upajo vandrati po svetu brez prebite pare.

Koliko denarja je torej potrebnega za enoletno potovanje?

Enoletno potovanje stane natanko toliko, kot so drage vaše potrebe. Če radi potujete v udobnih prevoznih sredstvih, spite v hotelih visoke kategorije in se prehranjujete v restavracijah z Michelinovimi zvezdicami, lahko za enoletno družinsko potovanje porabite več sto tisoč evrov. Če pa ste si pripravljeni deliti sedež lokalnega avtobusa s tremi sopotniki ali celo štopati, spati pri domačinih (couchsurfing) ter jesti na ulici, lahko tako cela družina eno leto vandra po svetu za manj kot dvajset tisoč evrov. Še enkrat, koliko denarja potrebujete za potovanje, je odvisno od vaših potreb. Seveda so način potovanja in z njim povezani stroški odvisni tudi od destinacije (ki jo tako ali tako izberete v skladu z vašimi potrebami). Na Barbadusu je najbrž težko poceni potovati, medtem, ko je v Nepalski divjini nemogoče zapraviti več kot par dolarjev na dan.

Mi smo na primer na enoletnem potovanju plačali za najcenejšo sobo 1 evro v Nepalu, za najdražjo pa 85 evrov v Avstraliji. Podobno velja za hrano. Pred izbiro destinacije je treba skrbno preveriti, koliko kaj stane. Nas je nenačrtovanje lanskega potovanja v Portoriko stalo precej več denarja, kot smo upali pomisliti. Še dobro, da je bil New York precej cenejši, kot smo pričakovali; za hotel, ki sicer ni bil na Manhattnu, a so nas do tja brezplačno peljali z limuzino, smo za vse štiri skupaj plačali 50 evrov na noč. Z obilnim samopostrežnim zajtrkom, brezplačnim dostopom do interneta in prostorno ter lepo sobo. Za štiri kosila smo v kitajski četrti plačali 20 evrov, podobno v fastfoodih. Kava v famoznem Starbucksu je od 1,50 evra naprej. Za takšen denar se v evropskih mestih ne da preživeti.

Pred nedavnim so na popotniški strani BootsnAll objavili prispevek, v katerem so na enajstih resničnih primerih prikazani stroški daljših potovanj po svetu. Najvarčnejša popotnika sta v 396 dneh prepotovala 11 dežel in pri tem porabila 34 dolarjev po osebi na dan. Najbolj zapravljiv popotnik je za potovanje skozi 24 držav v 150 dneh porabil 116 dolarjev na dan. Bračkoti pa smo za 374 dnevno potovanje po 16 državah porabili 24 evrov po osebi na dan.

Kot vidite, so razlike v tem, koliko denarja je potrebnega za potovanje precej velike. Enotnega recepta, na osnovi katerega je mogoče izračunati stroške enoletnega potovanja po svetu, preprosto ni. Zatorej tretjič, potovanje vas bo stalo natanko toliko, kot so drage vaše potrebe.

2 Replies to “Koliko stane potovanje

  1. živa

    Super napisan članek, dobila vsaj približno orientacijo. Res je, vse je odvisno od načina potovanja.

    Lp

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja