Kako poceni potovati

V zadnjem času sem pisal o tem kam potovati, zakaj potovati, kako potovati in o tem, koliko potovanja stanejo. Tokrat nekaj o tem, kako poceni potovati. Ne o tem, kako priti do denarja za potovanja (če ima kdo odgovor na to vprašanje, se priporočam), temveč o tem, kako je mogoče potovati, da doživimo čim več in ob tem porabimo čim manj denarja. Torej potem, ko se že odločimo, da bomo potovali, kako vse skupaj speljati, da ob tem ne obubožamo. Jasno ob predpostavki, da imamo dovolj denarja, da si potovanje lahko privoščimo. O tem, koliko denarja potrebujete za potovanje, sem pisal nazadnje.

Prva stvar, ki jo je treba povedati je, da je (po naših izkušnjah) najceneje potovati v lastni režiji. Morda je v nekaterih primerih za kakšno storitev dobiti ugodnejšo ceno preko agencije ali popotniškega kluba, ampak mi je v zadnjih 12 letih še nismo našli. Vsa naša potovanja smo opravili v naši režiji. V nadaljevanju torej o tem, kako najceneje potovati v lastni režiji.

Izhodišče naj bodo eksotična potovanja in potovanja v daljne dežele, tja, kamor vleče bolj radovedne.

Glavnino stroškov, s katerimi se srečamo na potovanjih, predstavljajo stroški prevoza, namestitve in hrane. Začnimo s prevozom. Najbolje kar na najbolj uporabni slovenski spletni strani za popotnike, kar jih poznam. Upravitelji spletne strani dnevno ažurirajo vsebino in nas obveščajo o neverjetno ugodnih cenah letalskih vozovnic. Nas so letos že dvakrat opozorili na tako poceni letalske vozovnice, da smo jih morali kupiti. Če iščete letalske vozovnice, je njihova stran vsekakor vredna obiska. Na njej najdete ponudbe, kot na primer let v ZDA iz Ljubljane za 355EUR, Indija iz Milana, ali Južna Amerika za 300 EUR, in to za povratne vozovnice s taksami! Seveda morate biti dovolj fleksibilni, saj te cene veljajo le ob določenih dnevih. Tako je mogoče, če ste se pripravljeni prilagoditi, leteti za pol cene redne letalske vozovnice. Glede na to, da je strošek letalskega prevoza velikokrat največji strošek potovanja, se vsekakor izplača potruditi in poiskati najcenejše vozovnice.

Če vas skrbi kakovost letalske družbe, s katero letite, preverite tukaj. S tem, da nizka cena letalske vozovnice sploh ne pomeni, da gre za slabo letalsko družbo. Mi smo velikokrat najceneje leteli z najboljšimi družbami na svetu, kot so Qatar, Emirates, Etihad, Delta in drugimi. Treba je biti le pozoren na razne akcije, ki jih ponujajo letalske družbe. Predvsem pa je treba biti prilagodljiv, kot sem že omenil. Letalske vozovnice v času praznikov in počitnic so namreč najdražje.

Nasvetov, kako in kje kupiti najugodnejše letalske vozovnice, je na spletu nešteto, zato se v te podrobnosti ne bom spuščal. Omenil bom le nekaj iskalnikov in spletnih strani, ki jih uporabljam jaz, kadar iščem letalske vozovnice:

http://www.fluege.de/ – išče tudi po nekaterih nizkocenovnih letalskih prevoznikih.
http://www.opodo.de/ – nizka provizija in možnost plačila zavarovanja rizika odpovedi.
http://kayak.com/ – omogoča iskanje v večjem razponu dni odhoda in prihoda, nakup ni možen, je pa povezava na strani, kjer je letalske vozovnice mogoče kupiti.
http://matrix.itasoftware.com/ – omogoča iskanje po več odhodnih in prihodnih letališčih v večjem razponu dni odhoda in prihoda, nakup ni možen.
Dobra iskalnika sta še http://www.skyscanner.net/ in http://www.expedia.com/, če pa iščete le nizkocenovne prevoznike, jih najdete tukaj http://www.whichbudget.com/. Slovenske iskalnike uporabim le občasno.

Letalske vozovnice je najlažje plačati s pomočjo kreditne kartice. Če pa imate glede tega zadržke, si lahko letalske vozovnice na omenjenih iskalnikih le poiščete, nato pa podatke o letih posredujete v kakšno od turističnih agencij v Sloveniji. Tam vam bodo sicer za nakup letalskih vozovnic zaračunali provizijo, lahko pa boste plačali preko položnice brez strahu, da vam kdo izmakne številko kreditne kartice. Seveda provizijo zaračunajo tudi spletne strani, s tem, da se višina razlikuje od ene do druge. Je pa provizija praviloma manjša, kot v agenciji, predvsem, kadar kupujete letalske vozovnice za več ljudi hkrati. A to so že finese.

V tem prispevku o sem prišel le do letalskih vozovnic. Več za tiste, ki želijo poceni potovati, prihodnjič.

8 Replies to “Kako poceni potovati

  1. Rok P

    Glede na vse zgoraj navedene nasvete in predložene portale, bi osebno želel priporočiti še portal http://Poceniletalskekarte.si – slednji med drugim omogoča tudi (kot v prispevku zgoraj omenjeno) rezervacijo letalskih vozovnic, ki jih najdete kjerkoli drugje po eni najnižjih provizijskih stopenj.

  2. Davor

    Gregor, hvala za namig. Poskusim naslednjič pri iskanju ugodnih letalskih vozovnic. Za nekaj časa jih imamo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja