Smo premalo doma?

Zadnjič sem pisal o pravi meri potovanj. Oziroma o tem, kako pogosto zapustimo dom, da odidemo na izlet, oddih ali potovanje. Jasno, da moramo, za to da odpotujemo, zapustiti dom; manj jasno je, zakaj ga tako radi zapuščamo. In to v času, ko je najlepše biti doma. Odgovor je preprost: zato, ker so v tem času tudi bližnji kraji primerni za to, da jih obiščemo. Zato poleti dom zapuščamo pogosteje. Kopalna sezona na Jadranu je kratka. Sezona za obisk Bohinja, ko je jezero primerno za kopanje, je še krajša. Podobno velja za Posočje. Tudi primeren čas za obisk gora je kratek. Motoristična sezona je sicer daljša, a za daljše podvige je primerno le poletje, ko je najmanj padavin. Skratka, bolj ali manj so vse omenjene (bližnje) destinacije najprimernejše za obisk poleti. No, saj na sprehod, kolesarjenje, obisk kakšnega kraja ipd., lahko gremo v kateremkoli letnem času, ampak v prijetnem poletnem soncu je vse lepše.

A kaj, ko poletje traja le 14-15 tednov in ima le prav toliko vikendov. Le kako v tako kratkem času obiskati lepote, ki se nam ponujajo takorekoč na dosegu roke? Težko!

Saj v resnici se nam ni treba ves čas potepati, lahko smo tudi doma. Poletje je vendar najlepši čas za biti doma! In tudi v resnici smo veliko doma. V letošnjem poletju smo imeli le en štirinajstdnevni dopust, kar res ni veliko. Smo pa zato izkoristili lepo število vikendov; od 14 poletnih vikendov smo ostali doma le 4. Tako smo na popotniški koledar dodali lepo število novih dogodivščin. Seveda pa smo bili zaradi tega toliko manj doma. A tako pač je; v dogodivščine, zaradi katerih se ni treba ničemur odreči in zanje ničesar žrtvovati, se ne izplača podajati.

Kakorkoli že, jesen je pred vrati. Z njo prihajajo tudi krajši, hladnejši in manj sončni dnevi, zaradi česar se bo število priložnosti, ko se je mogoče podati na izlet kar tako iz hiše, precej zmanjšalo. In v tem času bomo skušali nadoknaditi tisto, kar smo zamudili v lepih poletnih vikendih, ko smo od doma pobegnili.

Seveda le dokler nas ne bodo zasrbele pete…

2 Replies to “Smo premalo doma?

  1. Davor

    Pravkar zunaj sije sonce s polno močjo, nebo je brez oblačka. Kruta resnica, ki napoveduješ, se mi tako zdi neskončno daleč. Čeprav ni…

    A verjameš, da se tega, da se bo narava ustavila, veselim? Tako se bomo lahko posevtili vsem stvarem, ki sem jim nismo mogli v teh lepih dneh, ko nas sonce vabi ven. Sedaj pa letim ven, ujeti zadnje današnje tople žarke!

  2. MatjažŠ

    Kaj je prava mera potovanj? Kakšna so primerna oblačila? Koliko bi morali spati? Koliko zaslužiti?
    Verjetno je vprašanje samo po sebi dovolj relativno. Nekomu pač paše v enem obroku pojesti pet hamburgerjev, drugi pač hoče popiti vso pivo tega sveta naenkrat….Dejstvo da smo različni nam, če nič drugega, daje temo za pogovore takrat ko se naše poti srečajo. Vem, da te bodo sedaj megleni in deževni dnevi potlačili z vso svojo težo neuporabnosti ampak…vsak jesenski dan je en dan bližje k naslednji pomladi, zato…..

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja