Ponovno na pot

Končno je ponovno prišel čas, ko je pisanja, pogovarjanja in razmišljanja o potovanjih dovolj. Čas je namreč za potovanje. Toplo sonce se je iz naših krajev preselilo na jug in greje tiste, ki jih je zeblo, ko je bilo toplo nam. In ker imamo mi radi toplo, jih gremo obiskat. Kratek pobeg od zime je že tradicija, saj se od leta 2006, ko smo se z dveletno Mašo podali v Mehiko, vsako zimo odpravimo v tople kraje. Resda za kratek čas, a povsem dovolj, da presekamo dolg zimski čas.

Maša je stara deset; če samo pomislim na vse dežele, ki smo jih v tem času obiskali, se mi kar zvrti. Ko pa pomislim na vse dežele, ki jih nismo in jih najbrž tudi ne bomo obiskali, mi je kar žal, da tistega obdobja, ko so otroci majhni in obvladljivi, nismo bolje izkoristili. A ker tega, kar je bilo, ne moremo spremeniti, gremo naprej.

Torej, kam odpotovati to zimo?

V tistem koncu sveta, kamor najraje potujemo, smo obiskali že skoraj vse dežele, ki so nas pritegnile. Menda nam je ostala le še Burma. A glede na to, da smo ta konec sveta in dežele podobne Burmi letos že obiskali, bo treba drugam.

Nasvetov, kam odpotovati to zimo, je na spletu nešteto, a kako izbrati pravega?
http://www.priceoftravel.com/1753/17-cheap-destinations-with-great-weather-in-january/
http://www.lonelyplanet.com/travel-tips-and-articles/lonely-planets-best-value-travel-destinations-for-2014
http://www.thisworldrocks.com/travel-guides/top-lists/top-budget-travel-destinations-to-visit-in-2014/

Že na teh treh povezavah je za vsakogar mogoče najti privlačno destinacijo, saj jih je omenjenih kakšnih trideset. Poleg tega so omenjene destinacije (kljub temu, da so iz vseh koncev sveta) še posebej privlačne zaradi ene skupne lastnosti, ki je razvidna že iz URL-jev: cheap, best value in budget: so poceni. Mi namreč že nekaj časa več ne potujemo kot družina z dvema odraslima in dvema otrokoma, ampak kot trije odrasli in en otrok. Pravzaprav je edini popust, ki smo ga še deležni, nekaj odstotkov cenejša Mašina letalska vozovnica, pa še to ne povsod. Stroški drugih prevozov, spanja in hrane so takšni, kot za štiri odrasle. To se pri stroških na potovanju precej pozna. Zato sedaj (še bolj kot prej) iščemo poceni destinacije. Seveda je prvi pogoj še vedno, da nas neka dežela pritegne.

Ko sem pisal o petih vprašanjih, ki se jih vprašamo, preden se odločimo, kam bomo odpotovali, sem dal stroške na zadnje mesto. Danes bi jih na pomembnostni lestvici zagotovo pomaknil višje. Žal je zaradi tega iz našega seznama želja treba črtati cel kup dežel, ki nas sicer zelo privlačijo, ampak si jih preprosto ne moremo privoščiti. Gre za dežele v Oceaniji, Srednji Ameriki, Afriki in še kje. Ko izbiri destinacije dodamo še faktorje, kot so varnost, zdravje in klimatske razmere (ki jih nikakor ne smemo prezreti), se seznam dežel, kamor lahko odpotujemo, precej zmanjša. Pravzaprav se zmanjša do te mere, da bo treba ponovno potovati v dežele, ki smo jih že obiskali.

Od dežel, ki smo jih že obiskali, je zelo malo takšnih, katerih ne bi želeli ponovno obiskati. Sploh večjih dežel, ki jih je na enem potovanju takorekoč nemogoče prepotovati v celoti. Tako smo na primer po Mehiki prevozili več kot 5000 kilometrov, a smo je videli le majhen del. V Avstraliji smo prevozili še precej več, a smo je videli manj kot polovico. Da o Indiji in Kitajski niti ne govorim. To so ogromne dežele, v katere se popotnik lahko vrača vsako leto in vsakič obišče nove kraje.

Ampak od vseh daljnih dežel do danes še nobene nismo obiskali dvakrat. No ja, v New Yorku smo bili dvakrat, ampak temu ne moremo reči, da smo dvakrat obiskali Ameriko. V resnici po Ameriki (ZDA) še nismo potovali. A vse je enkrat prvič. Zato se čez natanko en mesec ponovno odpravljamo v deželo, ki nas je najbolj očarala. Saj veste katero…

6 Replies to “Ponovno na pot

 1. Pingback: This World Rocks Six Social Media Tips for Aspiring Travel Bloggers | This World Rocks

 2. Davor

  Zdravo, Miha!
  Srednja Amerika se mi zdi predraga v primerjavi z Indijo, Laosom, Nepalom in podobnimi res poceni destinacijami. V primerjavi z večino dežel je najbrž poceni. Zraven tega lažje najdemo poceni letalske vozovnice proti vzhodu, kot zahodu. Čeprav nas vedno znova presenečate z neverjetno ugodnimi leti v Ameriko.

  Zraven tega je del sveta od južne meje z ZDA pa vse do Kolumbije, tisti del, ki nas že dolgo mika. Tam so namreč dežele, na katere sem ciljal, Nikaragva, Kostarika, Belize… Da o Venezueli ne govorim.

  Zraven teh bi z otroci obiskal še Filipine (ponovno), Novo Zelandijo, Mongolijo, road trip čez ZDA, Kanado, skratka idej je ogromno. Sploh pa niso destinacije tisto, česar nam manjka, temveč čas.

  Tako da, če imate otroke in čas, pojdite zdaj! 🙂

 3. Miha

  Davor, nekaj vprašanj, smo tudi mi pred dilemo, kam naslednjič. Zakaj se ti zdi Srednja Amerika predraga? Dobro v primerjavi z Indijo je to res, ampak tako na splošno?

  Še to: “Ko pa pomislim na vse dežele, ki jih nismo in jih najbrž tudi ne bomo obiskali, mi je kar žal, da tistega obdobja, ko so otroci majhni in obvladljivi, nismo bolje izkoristili.” Naša dva sta (verjetno) v tem obdobju, pa me zanima, na katere dežele si ciljal.

  Hvala

  lp,Miha

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja