Najboljša popotniška destinacija

Si predstavljate 70-dnevno potovanje po daljni eksotični deželi? Sedemdeset dni časa, da deželo prepotujete po dolgem in počez ter pokukate v njene še tako skrite kotičke. Dovolj, da se dobro spoznate z ljudmi, njihovo kulturo in načinom življenja. Dovolj, da preizkusite vse lokalne specialitete (tiste, ki jih upate). Dovolj, da greste na treking, safari, morje, skratka kamorkoli. Deset tednov dolg odklop, ravno pravšnja mera časa, da lahko povsem pozabite na domačo rutino.

Le kdo si lahko to privošči?

Mi v tem trenutku ne. Smo si pa to privoščili na rekordno dolgem potovanju po eni deželi in sicer od 28. oktobra 2009 do 5. januarja 2010. Takrat smo deset tednov potovali po Indiji. Toliko časa nismo preživeli v nobeni drugi tuji državi. Res pa je da kljub temu, da smo deželo prepotovali od skrajnega severa, severovzhoda, zahoda, do juga, videli le delček te ogromne dežele. Zato nas tam čaka še veliko dela…

Zraven samega trajanja potovanja je Indija rekorderka naših potovanj v precej pogledih:

– največje zaporedno število dni v istem hotelu
– največja soba v kateri smo spali
– najhujši mraz, kar smo ga doživeli
– najbolj divja/nora pustolovščina, kar smo se je lotili
– največ in največje neumnosti, kar smo jih naredili
– največje število dni, ko smo bili na potovanju narazen
– največji kulturni šok, kar smo ga doživeli
– največ težav z razumevanjem običajev in ljudi
– najbolj nenavadni prizori, kar smo jim bili priča
– najbolj neprimerna hrana
– edina tuja država, v kateri smo šli vsi štirje skupaj v kino
– in še veliko več…

Zraven vsega zgoraj naštetega je bilo potovanje po Indiji rekordno tudi iz stroškovnega vidika, saj smo od vseh prepotovanih držav, prav v Indiji porabili najmanj denarja na dan. V povprečju smo porabili 63€ na dan.

Razen nizkih stroškov, med zgoraj naštetimi rekordi skorajda ni takšnih, zaradi katerih bi popotnik sploh želel to deželo obiskati. Ampak ravno zaradi tega, ker je tako težka za potovanje, je hkrati tudi največji magnet. Zato je Indija posebna tudi v tem, da je kljub strahu, ki nas obdaja, preden tja odpotujemo in tegobam, nevšečnostim ter neprijetnostim, ki nas spremljajo na samem potovanju po tej posebni deželi, za nas Indija še zmeraj destinacija številka ena, dežela, ki nas najbolj privlači. Vsi, ki nas poznate in spremljate naše popotniške zapiske, veste da Indija zaseda posebno mesto v naših popotniških dušah. In to kljub izjavam, podobnim spodnji:

Po mesecu in pol v Indiji, ob prihodu na jug, v Keralo, Sabrina izjavi: »Neverjetno kako so tukaj ljudje prijazni, kot da ne bi bili v Indiji!«

Sedaj to, da kmalu ponovno potujemo v Indijo, ni več nobena skrivnost. Seveda se vsi tega zelo veselimo. Celo za našo najstnico smo v Indiji našli nekaj, česar se veseli. Sam pa po tihem priznam, da se Indije kar bojim. Ampak ne morebitnih težav in nevšečnosti, to so namreč izzivi; bojim se, kako bomo Indijo tokrat dojemali. Nazadnje smo jo namreč obiskali pred štirimi leti. In v tem obdobju se je (smo se) marsikaj spremenilo. Bomo videli….

One Reply to “Najboljša popotniška destinacija

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja