Indijske dobrote

Potujem, da jem, sem zapisal pred časom in to drži še danes. Za to, da bi prišli do dobre hrane, smo se na potovanjih pripravljeni bolj potruditi kot za karkoli drugega. Včasih nam kaj drugega niti ne preostane, saj je dobro hrano velikokrat težje najti kot dober hotel ali kakšno lokalno znamenitost. Odvisno od dežele in razvitosti krajev po katerih potujemo. Omenil sem že, da na tokratnem potovanju po Indiji nismo imeli toliko težav s hrano, kot na prvem. Predvsem zaradi tega, ker smo vedeli, kaj lahko pričakujemo in smo bili na to pripravljeni. Zraven tega smo tokrat potovali po večjih mestih in turističnih krajih, kjer je precej bolj preprosto priti do dobre hrane kot v manj obljudenih in bolj zakotnih krajih, ki smo jih obiskovali na prvem potovanju po Indiji.

Indijska kuhinja je nedvomno ena najbolj raznovrstnih, z začimbami in okusi najbolj bogatih in uravnoteženih kuhinj na svetu. Je tudi ena najokusnejših, najbolj priznanih in najbolj razširjenih na svetu. A za slovenski okus je morda celo preveč drugačna, saj se pri nas (za razliko od kitajske, ki je že v vsaki vasi) žal ne uspe prav uveljaviti. No, tudi pri nas doma smo glede indijske hrane razdvojeni, Maša je ne mara preveč, Sabrina in Sara jo imata radi, jaz jo obožujem.

Jedli smo že v argentinskih, kitajskih, japonskih, francoskih, ameriških, skratka v vseh mogočih restavracijah širom sveta, a če vprašate mene, nikjer na svetu nismo jedli tolikokrat in tako dobro, kot v indijskih restavracijah.

Nekaj dobrot, s katerimi smo se razvajali na zadnjem potovanju:

Masala dosa, palačinka polnjena z začinjenim krompirjevim nadevom, postrežena skupaj z omakicami.
Indija_36

Thali oz. krožnik dobrot, ki se razlikuje glede na regijo, iz katere prihaja. Največkrat je na njem več različnih zelenjavnih ali mesnih jedi, omakice, indijski kruh ali riž ter vložena zelenjava. Nesporni zmagovalec je krožnik, ki prihaja iz pokrajine Gudžarat (tretja fotografija). Privoščili smo si ga v mumbajski restavraciji, kjer smo nam postregli z več kot 30 različnimi vrstami izvrstnih jedi!
Indija_37
Indija_38
Indija_39

Brez sladic seveda ne gre. Veliko masla, sladkorja, kardamoma in oreščkov. Slastno!
Indija_40

S Saro sva šla na tečaj kuhanja, kjer vsa izvedela nekaj skrivnosti indijskih kuharskih mojstrov.
Indija_41

Skuhala sva kruh čapati in parata ter štiri glavne jedi: butter chicken, paneer kadai, chana masala in brinjal masala.
Indija_42

A serijo še tako izvrstnih obrokov indijske hrane je treba presekati z nečim drugačnim. Sara si je v Rijadu privoščila hamburger, za katerega je trdila, da je najboljši kar jih je jedla.
Indija_43

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja