Neverjetna Indija

Končno se je tudi Sara odločila, da deli svoje vtise s potovanja po Indiji:

Zakaj sem izmed vseh držav, ki sem jih že obiskala, izbrala prav Indijo? Ker je to najbolj čudovita, pretresljiva in drugačna država, ki sem jo kadarkoli obiskala. Kot govori reklama, neverjetna Indija! V Indijo sem se odpravila že drugič in iskreno povedano nisem vedela, da me bo tako pretresla in to v vseh možnih pogledih, kot me je. Ampak me je in to zelo. Na vsakem koraku vidiš, čutiš, celo zavohaš nekaj novega in edinstvenega.

Naj opišem še potovanje samo. Naša pot se je začela doma, saj smo se z avtom odpeljali do Milana in leteli v Rijad. Tam smo čakali na let v Delhi, kar se sploh ne sliši tako strašno, če ne bi čakali na ogromnem, napol praznem letališču kar 15 ur. Seveda smo noč preživeli in se naslednji dan zbudili v prestolnici Indije, Delhiju. Ker pa smo ga leta 2009 že obiskali, smo v njem prenočili le eno noč. Naslednji dan smo se podali dalje in to kar z vlakom. Lahko bi rekli, da je Indija poceni, a je tako raznolika država, da je to ne opiše. V njej najdemo grozovito revne ljudi in milijonarje. Vmesnega sloja, oziroma po indijsko »kaste«, skorajda ni. Za prevozno sredstvo smo izbrali vlak, saj je poceni in najmanj nevarno, varnost pa je v državah kot je Indija zelo pomembna. Ko se voziš z vlakom si lahko svet ogledaš popolnoma drugače. Vse drsi mimo tebe, le sediš in si ogleduješ svet iz sedeža, ki te je stal 10 evrov za več sto kilometrov. Indijski vlaki so izjemno pestri. Vsakih nekaj minut je v naš kupe pogledal drug Indijec in nam ponujal vse mogoče. Od čaja, juh, kumaric, karijev, riža do cigaret, Rubikovih kock in sončnih očal. Seveda smo se vozili tudi z avtobusi, a manj kot z vlakom, saj so indijske ceste zelo slabe.

Vsak, ki obišče Indijo si seveda ogleda tudi eno izmed sedmih čudes sveta, Taj Mahal. To je grobnica, ki jo je kralj dal narediti za svojo pokojno ženo. Pogledali smo si tudi vodno palačo, jahali kamele, jedli na tržnicah in preživeli brez zastrupitev, ki jih napovedujejo mnogi predsodki. Res je, da je Indija bolj onesnažena, kot si predstavljamo, a v njej je toliko čudovitega in drugačnega, da je pozornost usmerjena bolj na te stvari.

V Indiji je zelo pomembna tudi hrana. Marsikomu ne bi bila všeč. Je nekaj povsem drugačnega kot naša hrana. Intenzivna, pekoča in polna začimb, ki jih v Sloveniji sploh ne poznamo. V Indiji meso ni toliko pomembno, govedine sploh ne jedo, saj je krava sveta žival. Pomemben je riž, indijski kruhki (npr. naan, roti), glavne jedi pa so kariji in večinoma goste jedi z zelenjavo, saj je meso zanje neke vrste privilegij. Po vsakem obroku se pije indijski masala čaj.

Indije ne bi priporočala vsakomur. Definitivno pa bi jo priporočala vsem, ki so pripravljeni na dogodivščine, prijazne ljudi, dobro hrano, onesnažena mesta in čudovite puščave s kamelami. Vsak, ki gre v Indijo, se mora nanjo psihično pripraviti, saj Indija nima cenzure, vse pokaže točno takšno kot je. Iz nje bo odnesel ogromno spominov, avantur, vonjev in okusov. A najpomembneje, ko se bo vrnil domov, bo vedel da ima več, kot je do zdaj cenil.

One Reply to “Neverjetna Indija

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja