Ne bomo prepotovali celega sveta

Občasno nas kdo vpraša, kam še mislite odpotovati sedaj, ko ste videli že ves svet. Predvsem, ko smo se vrnili z enoletnega potovanja po svetu, smo to velikokrat slišali. Vedno sem odgovarjal, da smo videli le majhen delček sveta in obiskali le kakšnih 50-60 dežel, pa še to ne v celoti in da nas čaka še ogromno dela, če želimo prepotovati ves svet. Česar pa v resnici ne nameravamo. Na svetu je resda skoraj dvesto držav, ki bi jih (če bi v tem videli smisel in se tega lotili resno) lahko večino obiskali. A nimamo tega namena, saj ne potujemo zato, da zbiramo žige v potnih listih. Sicer jih je lepo prelistati, tako polne žigov iz različnih dežel in se ob tem spomniti dogodkov iz potovanj, a to je tudi vse. Trofeje, ki jih zbiramo na potovanjih so drugačne in tudi hranimo jih na drugem mestu.

V zadnjih štirih letih smo obiskali oz. potovali po (približno) 15 deželah, ki smo jih obiskali prvič. Zraven teh smo v tem času obiskali še nekatere nam že znane dežele. Saj to, da bi vedno, kadar se odpravimo na potovanje, obiskali kakšno novo deželo, ni mogoče. Za to obstaja več razlogov. Prvič, nekatere dežele so nas tako očarale, da jih želimo ponovno obiskati. Na primer Indija, Avstralija, Mehika, Nepal, Vietnam… Drugič, nekatere privlačne dežele so nam tako blizu, da jih je preprosto večkrat obiskati. Na primer Italija in Hrvaška. Tretjič, nekatere nam privlačne dežele so tako velike, da jih, ko smo jih prvič obiskali, nismo prepotovali v celoti. Na primer Indija, Avstralija, Mehika, Filipini, Brazilija… In četrtič, nam privlačnih dežel, ki jih še nismo obiskali, v resnici ni veliko. Predvsem zaradi omejitev in zadržkov, ki jih imamo zaradi zdravstvenih, varnostnih, finančnih in še kakšnih razlogov. Pri izbiri dežel za potovanje smo namreč izbirčni. Dežela se nam mora zdeti atraktivna, varna, poceni in dosegljiva, da bi bila po našem okusu.

V tem trenutku je (upoštevajoč tako zadržke, kot okus, želje in zmožnosti) prva še neodkrita dežela, ki mi pade na pamet, Myanmar. Edina dežela v severovzhodni Aziji, ki je še nismo obiskali. To nam ni uspelo na enoletnem potovanju, saj tistega dela Azije takrat nismo obiskali. To nam ni uspelo pred dvema letoma, ko smo o Myanmaru razmišljali drugič, ker smo se takrat raje odpravili v Laos in Kambodžo in ni nam uspelo, ko smo o Burmi razmišljali tretjič, ker nam je načrte prekrižala Indija. A teh (če jih lahko tako imenujem) neuspehov sem zelo vesel, saj je pred nami še neodkriti kotiček v tem najčudovitejšem delu sveta in komaj čakam, da se nam ponudi priložnost, da ga obiščemo. To sicer ne bo letos, a nič zato.

Privlačnih in še neodkritih dežel je vsekakor še več. A počasi, popotniške želje ohranjamo v okvirih trenutnih zmožnosti, saj vemo, da želeti si nedosegljivo ne prinaša ničesar dobrega. Zato sedaj potujemo na načine, ki nam ustrezajo in v dežele, ki nam ustrezajo. Kar sicer pomeni, da na letošnji zemljevid obiskanih krajev

Oglejte si Obiskani kraji na večjem zemljevidu.

ne bomo dodali nobene nove dežele izven Evrope. Bomo pa dodali dve stari (drugič obiskani), eno iz Azije in eno iz Amerike.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja